Liefde Zen voelen

Hoe je aan iedere dag een snufje self-care toevoegt

hoe je aan iedere dag een snufje self-care toevoegt

Self-care is vaak het eerste dat we laten schieten als we het druk hebben. ‘Yoga, mediteren, een boek lezen op de bank? Dat komt morgen wel!’ Maar hoe voeg je toch aan iedere dag een snufje self-care toe, zelfs als je eigenlijk geen tijd hebt? Ik geef je vijf tips. 

1. Maak van self-care prioriteit

Bij self-care denk ik altijd meteen aan de quote: “You can’t pour from an empty cup, take care for yourself first.” Het is cliché maar heel erg waar dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen voordat je dat voor anderen kunt doen. Ook ben je simpelweg een leukere vriend/geliefde/ouder/kind als je goed voor jezelf zorgt. En daarbij is het leven 1001 keer fijner als je je goed voelt. Reden genoeg om van self-care een prioriteit te maken. Hoe? Nou zo:

 • Schrap de dingen die onnodig veel tijd opslurpen. Denk aan doelloos scrollen door Facebook, Instagram en Twitter of die serie kijken die je niet écht leuk vindt. Want: als je tijd kunt maken om Facebook te checken of door Instagram te scrollen, kun je ook tijd maken voor self-care.
 • Vraag jezelf gedurende de dag een paar keer: “Wat is het beste wat ik op dit moment voor mezelf kan doen?” Misschien is dat een klein rondje lopen, een ademhalingsoefening of een groot glas water drinken.
 • Blok iedere week een avond vrij om te doen waar je gelukkig van wordt. De regel van drie en een dit-maakt-mij-gelukkig-lijstje kunnen je hierbij helpen.
 • Voordat je ergens ‘ja’ op zegt, vraag je dan af: ‘Draagt dit bij aan mijn geluk?’ Aan deze quote denk ik regelmatig: “Someone else’s demand is not neccessarily your call to action.” Er blijven natuurlijk wel genoeg dingen in het leven die gewoon moeten.
 • Bedenk: ‘Als ik niet goed voor mezelf zorg, doet niemand anders het’.

2. Houd het klein

Self-care wordt soms ingewikkelder gemaakt dan het is. Het is eigenijk niets meer en niets minder dan goed voor jezelf zorgen. Soms betekent dat ‘nee’ zeggen tegen een afspraak en soms in bad gaan met bruisbal. Daarom ben ik zo fan van de #boringselfcare op Instagram. Het laat zien dat het toilet schoonmaken en iemand om hulp vragen net zo goed self-care is als nieuwe schoenen kopen en op vakantie gaan. Het belangrijkste is denk ik dat je er iedere dag opnieuw voor kiest om self-care bovenaan je to-do list te zetten. Kleine rituelen die je steeds weer kunt herhalen zijn daarom ideaal. In dit artikel geef ik je 28 ideeën.

3. Laat je inspireren door anderen

Van deze post op Instagram viel mijn mond een klein stukje open. Zijn er echt mensen die iedere dag bijna een uur mediteren? Die de dag afsluiten met een bad bij kaarslicht? En zichzelf masseren voor het slapen? Blijkbaar wel. Ik raad je dan ook zeker aan om de comments onder de post te lezen voor inspiratie. Net zoals mijn favoriete interviews over self-care. Ook een idee: vraag de mensen in je omgeving eens wat ze doen om goed voor zichzelf te zorgen. Een interessantere vraag dan de standaard: ‘Hoe gaat het op je werk?’

4. Gebruik alle tijd zo goed mogelijk

Lang geleden las ik eens de tip om alle tijd op dezelfde manier te bekijken. Je maakt dan geen onderscheid tussen de tijd dat je thuis op de bank zit, de tijd dat je wacht bij de tandarts of de tijd in het openbaar vervoer. Tijd is immers tijd. Zodra je deze mindset onder de knie hebt, is het makkelijker om ruimte te maken voor self-care. Onderweg in de auto luister je bijvoorbeeld een podcast, als je moet wachten doe je een ademhalingsoefening en in de trein lees je een boek of brei je een sjaal zoals ik.

5. Maak er een ritueel van

Zo lang ik leef ben ik gek op rituelen. Ik experimenteer regelmatig met ochtend- en avondrituelen. Een simpele manier om self-care onderdeel te maken van je leven, is door het te plakken aan iets dat je iedere dag doet. Zoals je tandenpoetsen, opstaan of ’s avonds naar bed gaan. Een aantal ideeën:

 • Doe meteen na het opstaan je drie favoriete yogahoudingen en mediteer een paar minuten. Sluit dit ritueel af met een kop (kruiden)thee.
 • Heb je je tanden gepoetst? Geef jezelf dan een voet-, hoofd-, schouder-, nek- of gezichtsmassage.
 • Zet tijdens het afwassen en het opruimen van de keuken je favoriete muziek of een podcast op. Dit moment kun je ook gebruiken om meer mindful te zijn. Bijvoorbeeld door mindful schoon te maken (ja, dat kan echt!).

Hoe maak jij tijd voor self-care?

You Might Also Like

6 Comments

 • Stella
  31 oktober 2018 at 11:44

  Met een klein beetje trots kan ik na het lezen van dit artikel stellen dat ik dit eigenlijk elke dag wel doe! Wel heel fijn om in dit artikel nog meer mini-ritueeltjes-inspiratie op te doen. Ik ga eens even kijken of ik mezelf aan kan leren een gezichtsmassage uit te voeren bij mezelf; klinkt heel fijn! Liefs, Stella.

 • Saskia
  1 november 2018 at 21:02

  Mooi artikel! Ik ben zeker wel bewuster bezig dit jaar met self care

 • Marjan
  5 november 2018 at 11:19

  Wat een fijn artikel! Ik ben eind augustus begonnen met een self-care journal: een schrift waarin ik regelmatig schrijf. Alles mag erin: hoe ik me voel, samenvattingen van artikelen die ik gelezen heb, quotes die me een goed gevoel geven of me aan het nadenken zetten… Mijn eerste streven was om hier dagelijks in te schrijven maar dat is me nog niet echt gelukt 😉 Waar ik wel dagelijks tijd voor neem is het bewust maken en drinken van een kop thee. Het begint met het vullen van de fluitketel en geduldig wachten tot het water kookt. Een heerlijk theetje kiezen. Het water op het theezakje gieten en dan met mijn handen om de warme kop genieten van de geur van de thee. En dan de thee heel bewust opdrinken. Voor mij een ultiem moment van self-care.

  • Shirah
   18 november 2018 at 10:52

   Mooi hoe je je self-care journal gebruikt. Inspireert mij om er ook weer één bij te houden!

  Leave a Reply