Psyche Zen denken

Hoe je leert geen verwachtingen te hebben

Hoe je leert geen verwachtingen te hebben

Ieder mens heeft verwachtingen. Zo verwacht ik dat de trein elke ochtend rijdt, zodat ik naar mijn werk kan. Als aan deze verwachting niet wordt voldaan, raak ik gestrest. Het leven zou daarom veel makkelijker zijn zonder verwachtingen. Maar hoe laat je je verwachtingen los?

“Verwachtingen verhinderen ons om de zaken op hun beloop te laten”, las ik in het boek ‘De veertien geheimen van de panda’. Panda Bao krijgt van krokodil Naka-Naka de opdracht een bloem in zijn poot te houden en te wachten totdat een bij op de bloem blijft zitten. Ook al ziet Bao genoeg bijen om zich heen, een uur later wacht hij nog steeds. Doordat Bao de verwachting heeft dat de bijen met gemak op zijn bloem afkomen en daar blijven zitten, raakt hij gefrustreerd.

Verwachtingen versus realiteit

In plaats van te verwachten dat de bijen vliegensvlug op zijn bloem afkwamen, had Bao ook kunnen denken: ‘Ik zie wel wat er de komende tijd gaat gebeuren.’ Waarschijnlijk had hij dan veel minder stress en raakte hij ook minder gefrustreerd. Het verhaal van Bao is natuurlijk slechts een voorbeeld, maar in het echte leven komen dit soort situaties ook voor. Misschien heb je net als ik een partner en verwacht je dat hij of zij zich op een bepaalde manier gedraagt. Zo ben ik thuis degene die kookt. Van mijn partner verwacht ik daarom dat hij de tafel afruimt als we klaar zijn met eten. Doet hij dit niet, dan word ik boos. Continu checken of de realiteit wel overeenkomt met jouw verwachtingen is niet alleen vermoeiend, maar ook niet nodig.

Leven zonder verwachtingen

Helaas bestaat er geen aan- en uitknop voor verwachtingen, maar ik heb wel een aantal tips verzameld die helpen met minder verwachtingen te leven:

  1. Oefen je geduld. Elk moment van de dag kun je je geduld oefenen. Poets bijvoorbeeld je tanden met aandacht en neem de tijd voor elke maaltijd. Laat het moment waarop iets gebeurd zou moeten zijn los. Zo word je vanzelf geduldiger. Vind je het moeilijk geduldig te zijn? Kies dan ‘Ik geef de dingen tijd’ als mantra.
  2. Stop met ‘Als …, dan …’-denken. ‘Als ik dat mooie huis heb gekocht en die gave baan heb, dan ben ik pas echt gelukkig.’ Het is heel verleidelijk om op deze manier te denken, maar het zit je geluk wel in de weg. Door te focussen op wat je nog niet hebt, ben je minder gelukkig met wat je wel hebt. Vraag jezelf af: ‘Waar wacht ik op?’, en probeer deze verwachting uit je hoofd te zetten.
  3. Laat het leven (vaker) op je afkomen. Cliché maar waar: het leven zou hartstikke saai zijn als je al zou weten hoe het afloopt. Benader het leven daarom met een open blik en laat het vaker op je afkomen. Plan je agenda niet vol, maar houd ruimte over voor spontane activiteiten. Sta ook stil bij de momenten waarop er spontaan iets leuks of moois gebeurde. Dat motiveert om verwachtingen vaker los te laten.
  4. Leef in het hier en nu. Heel logisch: als je in het hier en nu leeft, is er geen plaats voor verwachtingen. Er is namelijk alleen maar dit moment. Probeer zo min mogelijk met de toekomst en het verleden bezig te zijn. Heb je toch een verwachting? Wees hier dan bewust van en focus je weer op het nu.

Wie vrij is van verwachtingen, hoop of angsten, brengt minder tijd in zijn eigen hoofd en in zijn eigen gedachten door en kan dus meer tijd doorbrengen in het echte leven. – Uit ‘De veertien geheimen van de panda’

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Met welke verwachtingen worstel jij?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.