Geluk Zen voelen

Hoe luister ik beter naar mijn intuïtie?

Hoe luister ik beter naar mijn intuïtie?

Je intuïtie is iets heiligs. Het geeft je onbewust raad over wat er komen gaat of hoe iets in elkaar steekt. Toch is het lastig om er goed naar te luisteren. Het lijkt op een fluisterstem waarvan je niet altijd elk woord goed hoort. Hoe maak je deze stem meer verstaanbaar?

Intuïtie wordt vaak vergeleken met het zesde zintuig. Toch zie ik intuïtie als iets anders dan een paranormale gave, de definitie van het zesde zintuig. Ik vind het meer een soort innerlijk kompas, dat je gebruikt om gevoelsmatig ergens op te reageren. Daar heb je niet altijd een (paranormaal) teken voor nodig. Soms maak je een bepaalde keuze, omdat iets je zegt dat dat de juiste keus is. Vaak zeggen we dat dit gevoel uit ons hart komt. Een betere omschrijving van je intuïtie zou een ‘onderbuikgevoel’ zijn.

Grote beslissing

Een voorbeeld dat mij meteen te binnen schiet, is toen ik op kamers ging. Als één van de weinigen uit mijn klas verhuisde ik van een klein dorp naar de grote stad. Achteraf gezien heb ik daar helemaal niet lang over nagedacht. Ik ging wel twee keer naar de open dag van de hogeschool, maar verder heb ik weinig tijd besteed aan het bedenken of het de juiste keuze was. De opleiding leek mij leuk, ik wilde uit huis en het liefst wonen in een grote stad. Gelukkig duurde het ook niet lang voordat ik een kamer had. Ondanks praktische overwegingen, had ik ergens ook het gevoel dat ik dit moest doen.

Ruimte maken

Mijn omgeving vond het best een grote beslissing, terwijl het voor mij als niet meer dan logisch voelde. Een beslissing die voor jou logisch voelt, ongeacht de feiten of cijfers, is waarschijnlijk een nog preciezere omschrijving van ‘intuïtie’. Ik wist dat op kamers gaan duur is, dat de opleiding kon tegenvallen en ik maar weinig mensen kende die in Amsterdam wonen. Het hield mij allemaal niet tegen, want ik had een goed gevoel bij deze beslissing. Wat helpt als je je intuïtie meer ruimte wilt geven? En beter wilt luisteren naar dit onderbuikgevoel? Deze drie tips pas ik toe:

 • Zoek de stilte op. Het scheelt dat ik het fijn vind om af en toe alleen te zijn, maar zelfs al is dat niet je eerste natuur, dan ik raad je aan om de stilte op te zoeken als je niet weet wat je intuïtie zegt. Zet rustige muziek op, pak er een stuk papier bij en schrijf alles op wat er in je opkomt. Je kunt je richten op een onderwerp dat momenteel in je leven speelt, maar het kan in principe over van alles gaan. Er is geen goed of fout, wees vrij in wat je opschrijft.
 • Blijf er ook niet te lang in hangen. Je kunt jezelf afzonderen tot je een ons weegt, maar daarmee kom je niet altijd verder. Ben je radeloos, dan is afleiding vaak een betere oplossing. Een wandeling kan je meer inzicht geven in onbewuste gevoelens of ga een eind fietsen!
 • Kijk terug op eerdere ervaringen. Net zoals ik mijn beslissing over op kamers gaan beschrijf, kun je ook naar een moment kijken waarbij jij je intuïtie gebruikte. Ga na wat er toen gebeurde en wat je voelde. Gebruik je een ervaring waarbij je intuïtie werd bevestigd, dan zul je merken dat het ook helpt om zelfverzekerder te worden van jezelf en de keuzes die je maakte.

Wanneer luisterde jij naar je intuïtie?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Merle
  15 juli 2016 at 12:46

  Heel mooi. Ik kan de woorden niet vinden, maar als ik dit bericht kon liken, had ik het gedaan.

  • Reply
   Lisa
   25 juli 2016 at 20:32

   Lief!

 • Reply
  Claire
  16 februari 2017 at 19:39

  Wat een fijn artikel weer. Ik heb dit net nodig, dankjewel 😉

  • Reply
   Lisa
   16 februari 2017 at 21:28

   Fijn om te horen!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.