Minimaliseren Zen doen

Hoe versimpel ik mijn digitale leven?

De laatste tijd ben ik gefascineerd door een leefstijl die als simpel of eenvoudig wordt omschreven. Dingen weggooien zoals Shirah heeft gedaan is daar een voorbeeld van, maar je kunt op nog veel meer vlakken je leven minimaliseren en daarmee simpeler maken, zoals je digitale leven. Hoe doe je dat? En waar begin je?

Zoek maar eens op simple living en je vindt talloze blogs en artikelen over dit onderwerp. Het idee achter deze leefstijl is dat we te veel stress ervaren. Prikkels veroorzaken stress. Denk maar aan de notificaties op je mobiel, de constante stroom aan informatie en de algehele trend dat alles steeds sneller moet. Door alles wat nutteloos is te verwijderen en je leven dus te versimpelen, voorkom je dat stress je leven gaat beheersen en ontstaat er meer focus. Dit principe kun je op allerlei gebieden toepassen. Voor het gemak (en geheel in stijl van simple living) richt ik me in dit artikel alleen op hoe je je digitale leven kunt versimpelen. De winst: minder afleiding en meer tijd!

1. Automatiseer je mailbox

Soms lijkt het alsof mijn mailbox een eigen leven heeft. Zo zijn er mailtjes waarvan ik vergeten was dat ik mij erop had geabonneerd. Zodra ik een dergelijk mailtje tegenkom, klik ik meteen op de unsubscribe button en verwijder ik het. Een regel die je kunt toepassen is: als je het bericht binnen twee minuten kunt beantwoorden, doe het dan meteen. Duurt het langer dan twee minuten? Zet de mail dan in een folder waarin je alle te beantwoorden mailtjes neerzet. Verder kun je veel mailtjes automatisch in een folder zetten door gebruik te maken van filters. Bijvoorbeeld: elke mail die afkomstig is van @zenzoekers.nl, wordt automatisch in de map ‘Zenzoekers’ gezet. Zo blijft er aan het einde van de dag minder uitzoekwerk over. Daarnaast nog een tip: laat mails (voor zover het kan) toestromen naar één account. Meerdere inboxen beheren geeft onrust.

2. Werp een kritische blik op nieuwsbrieven

Een tijd geleden waren nieuwsbrieven ‘uit’, maar tegenwoordig is de nieuwsbrief weer terug. Ook ik ontvang graag nieuwsbrieven ter inspiratie. Tegelijkertijd moet ik oppassen dat ik het niet meer bij kan houden en onnodig veel tijd kwijt ben aan het verwijderen van nieuwsbrieven. Ik vraag me af: hoeveel tijd heb ik werkelijk voor een nieuwsbrief? Niet veel, dus ik kan maar beter iets selectiever zijn.

3. Verwijder apps en accounts

Ik wil eerlijk gezegd niet weten hoe vaak ik mijn persoonlijke gegevens al heb opgegeven voor het aanmaken van een online account. Alleen het idee dat een hoop bedrijven weten wie ik ben, maakt me al zenuwachtig. Zo zijn er een paar apps die ik meerdere keren per dag gebruik, maar er zijn ook een hoop apps die op mijn telefoon staan zonder dat ik ze ooit open. Heb je een paar minuten over? Blader dan eens door je telefoon en verwijder onnodige apps.

4. Creëer een archief

Er zijn bestanden die je niet wilt verwijderen, maar die je ook nooit gebruikt. Dit soort bestanden kun je makkelijk in een archief zetten. Gebruik desnoods een harde schijf als archief, dan neemt dit ook geen ruimte in beslag op je computer. Ik heb bijvoorbeeld een hoop oude foto’s, die ik alleen bekijk als ik toevallig op de map klik.

5. Schoon je following list op

Kijk eens goed naar alle mensen die je volgt op sociale media. Van wie lees je berichten? En van wie niet? Ga door je following list en maak een selectie van de accounts die je minder interessant vindt. Bedenk je ook dat je brein niet alle informatie die je tegenkomt op een tijdlijn kan verwerken. Je kunt altijd iemand weer volgen als je toch spijt hebt.

6. Zet notificaties uit

Iedere notificatie leidt af van wat je op dat moment aan het doen bent. Durf je een stapje verder te gaan? Maak dan helemaal geen gebruik van notificaties. Dus niet je notificaties op stil zetten, maar ze compleet uitzetten. Als je een nieuw bericht hebt, zie je dat vanzelf door naar de website toe te gaan of de app te openen. Op deze manier heb je meer controle over waar je mee bezig bent.

7. Maak gebruik van vaste tijden

Sociale media zijn een grote afleiding. Door notificaties uit te zetten ontstaat er meer focus, maar je kunt jezelf ook vaste tijden opleggen waarop je gebruik mag maken van sociale media. Kies bijvoorbeeld drie tijdstippen: 10:00, 14:00 en 18:00 uur. Als je dit een week probeert, merk je vanzelf dat je minder de behoefte hebt om telkens op je telefoon te kijken. Ook voelen sociale media eerder als een beloning in plaats van een verslaving. Heb je te weinig discipline? Maak dan gebruik van een extensie, zoals StayFocusd.

8. Durf bestanden te verwijderen

De laatste tip kan lastig zijn, want verwijderen voelt nu eenmaal definitief. Toch bestaat het grootste deel van wat er op je computer en telefoon staat uit bestanden waar al een tijdje niets meer mee is gedaan. Prik een vaste dag in de maand waarop je door je al bestanden gaat en verwijder alles wat je niet meer denkt te gebruiken. Het is een saai klusje, maar goede muziek kan al het verschil maken!

Investering

De tips die genoemd zijn kosten natuurlijk allemaal tijd. Ik kan me daarom voorstellen dat simple living op het eerste gezicht niet zo simpel lijkt. Je leven versimpelen is best een investering, maar eentje die je op de lange termijn veel voordelen belooft. Je kunt het ook rustig aanpakken door eerst te beginnen met je telefoon en computer en daarna verder te gaan met het uitzoeken van je spullen. Misschien is consuminderen niks voor jou, maar ligt een zenmailbox jou veel beter.

Simplicity does not one day suddenly arrive. You must minimize now, remove what is unused and unnecessary, seek nothing more but a deeper connection with what is here – Brendon Burchard.

Wat doe jij om niet overspoeld te raken met berichtjes en notificaties?

You Might Also Like

2 Comments

 • Desi
  19 januari 2016 at 10:42

  Ik heb laatst mijn mailbox leeggemaakt ene heleboel apps verwijdert. Het is een rotklus om te doen, maar het geeft me wel een lichter gevoel. Ik ben helemaal voor simple living!

 • Lisa
  19 januari 2016 at 10:48

  Goed bezig! 🙂

 • Leave a Reply