Geluk Zen voelen

Hoe vier jij het leven? – zenvraag #3

‘Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen’, is een veelgehoorde uitspraak. Er zit een kern van waarheid in, alleen vertelt het je niet hóe je dit moet doen. Daarom ging ik voor de zenvraag op zoek naar het antwoord. 

Ik vier het leven door (onverwachte) dingen te doen waar ik gelukkig van word. Zoals door spontaan naar de botanische tuin in Utrecht te gaan, om vijf uur op te staan om vogels te spotten, eindeloos te struinen over rommelmarkten of door een boek te lezen op de bank. Eigenlijk houd ik helemaal niet van de uitspraak ‘het leven vieren’, maar het leert mij wel om bewuster stil te staan bij de kleine én grote dingen. Het leven niet voor lief te nemen, maar ook dankbaar te zijn. En daar heb je echt geen slingers en champagne voor nodig.

Hoe vier jij het leven?, vroeg ik op Instagram en aan de mensen in mijn omgeving. Ook Lisa stelde dezelfde vraag aan de mensen om haar heen. Dit zijn de antwoorden:

“Door te doen wat ik wil.”

“Door mij te omringen met mensen waar ik van houd, door te werken met kinderen en te kijken naar mooie dingen. En door goede herinneringen te koesteren.”

“Door te genieten van de kleine dingen die meestal onbetaalbaar zijn. Bijvoorbeeld dezelfde humor delen met je zus, vriendin of partner en daar samen om lachen. Het drinken van een kopje thee in de zon, creatief bezig zijn. Vooral het in verbinding staan met veel mooie en verschillende mensen die echt zichzelf durven en kunnen zijn is iets waar ik kracht en levenslust van krijg.”

“Door lekker mijn eigen gang te kunnen gaan.”

“Opstaan met een glimlach en tegen jezelf zeggen: ik ga er een mooie dag van maken. Maar ook positief denken en liefde geven. Mijn motto is ‘pluk de dag’.”

“Ik doe eigenlijk nooit dingen met de intentie om het leven te vieren. Uitgaan is wel iets wat ik vaak doe, maar meer om mijn vrienden te zien en om iets anders te doen dan wat ik dagelijks doe. Maar het leven vieren? Ik weet niet of het daaronder valt. Voor op vakantie gaan geldt hetzelfde. Ik denk er nooit zo bij na dat ik dan het leven aan het vieren ben.”

“Genieten door voldoening uit mijn werk te halen en contact met vrienden en familie.”

Conclusie

Je omringen met de mensen waarvan je houdt, opstaan met een glimlach en de dingen doen die jij wilt. Er zijn zoveel manieren om het leven te vieren en dit hoef je niet eens bewust te doen. Heb je inspiratie nodig? Eerder schreven we een artikel met tips om het leven te vieren. Proost!

Hoe vier jij het leven?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Saskia
  27 april 2016 at 10:48

  Wat een prachtig geschreven & inspirerende post is dit! Dank.

  • Reply
   Shirah
   27 april 2016 at 11:21

   Dankjewel. Wat leuk om te horen!

 • Reply
  Else
  27 april 2016 at 19:09

  Het gevoel dat ik het leven vier, heb ik altijd het meeste wanneer ik iets leuks ga doen als ik eigenlijk moet leren voor een tentamen of andere to-do-lijst-dingen heb af te werken, haha. Spontane en ongewone dingen doen zoals jij noemt vind ik dan ook een hele goede manier om het leven te vieren! En iets extra’s bij alles wat je doet; zoals gewoon een stuk taart erbij nemen als je ergens koffie gaat drinken (en dan vooral zonder op calorieën of andere ingewikkelde dingen te letten!!) of zomaar een cadeautje voor iemand meenemen. Heel mooi artikel!

 • Reply
  Melle
  27 april 2016 at 20:13

  Wat een mooie vraag. Ik kan daar uren over nadenken (en geloof me, dat vind ik dus heel leuk :)). Dankjewel! Echt heel fijn. Ben helemaal geïnspireerd, misschien ga ik er ook nog eens wat mee doen op mijn blog. YES!

 • Reply
  Sabine
  27 april 2016 at 22:17

  Wat een mooie post en wat een lastige vraag haha 🙂 Ik heb nooit bewust gedacht: ik ga het leven vieren. Dat is best lastig soms vind ik. Ik denk dat ik het meest geniet als ik kan doen wat ik zelf wil. Reizen, met familie en vrienden of zelfs thuis op de bank. Interessant is ook dat hier in Colombia de bevolking wél echt het leven viert. Altijd en overal. Niemand maakt zich druk om wat dan ook, overal zijn er feestjes en mensen genieten maximaal. Ik vind het knap hoe ze dat doen.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.