Liefde Zen voelen

Hoe word je je eigen beste vriend?

Hoe word je je eigen beste vriend?

Van je vrienden kun je afscheid nemen, maar van jezelf niet. Hoe leuk of afschuwelijk je jezelf ook vindt. Dit klinkt misschien beangstigend, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen beste vriend te worden.

Toen ik op het idee kwam om over dit onderwerp te schrijven, vroeg ik me af: wat betekent het eigenlijk om je eigen beste vriend te zijn? Als eerste dacht ik aan waar ik als kind al goed in was: mezelf vermaken. Zo wilde mijn zus continu spelletjes met me spelen op de camping, maar vond ik het prima om een hele middag in mijn eentje te kleuren. Nog steeds heb ik er geen moeite mee als ik een hele dag alleen ben. Toch denk ik dat je eigen beste vriend zijn meer is dan weten hoe je tijd alleen moet invullen. Het betekent voor mij:

Je eigen grenzen respecteren

Je grenzen aangeven staat voor mij gelijk aan jezelf serieus nemen. Des te beter je aanvoelt waar jij behoefte aan hebt, des te beter je een streep kunt trekken. Ik vind mediteren een prettige manier om te ontdekken wat ik wil. Dan merk ik op dat ik beter een boek kan lezen bijvoorbeeld in plaats van urenlang op mijn telefoonscherm te turen. Het moeilijke aan dit punt is natuurlijk om je grenzen bij anderen aan te geven, dat vind ik ook. Hiervoor moet je soms ‘nee’ zeggen.

Mild(er) naar jezelf kijken

‘Als ik iets beter m’n best had gedaan dan…’ Bijna iedereen heeft wel een kritische stem in zijn hoofd die vindt dat je niet goed genoeg bent of iets niet kunt. De vraag is: zou je ook zo hard oordelen als het om een goede vriend gaat? Als iemand om wie je geeft in de problemen zit, dan probeer je die ander op te beuren en degene in te laten zien dat het niet zijn of haar schuld is. De kunst is om op dezelfde manier tegen jezelf te praten. Compassie is hierbij het sleutelwoord.

Jezelf kennen

Ik schreef eens dat jezelf zijn het grootste cadeau is dat je kunt ontvangen. Maar het kost meestal heel wat tijd voordat je jezelf helemaal kent. En dan nog kun je veranderen als persoon. Ik was vroeger een stuk minder mondig dan ik nu ben bijvoorbeeld. Op mezelf wonen heeft hierin een grote rol gespeeld. Echte goede vrienden kennen elkaar door en door. Geef jezelf daarom de ruimte om te ontdekken wie jij bent. Dat maakt het ook makkelijker om jezelf te accepteren.

Van solo-tijd het beste maken

Sociaal contact kun je altijd opzoeken. In deze tijd is het zelfs makkelijker dan ooit, want een WhatsApp-berichtje is zo verstuurd. Probeer te genieten van de tijd die je alleen hebt, want voordat je het weet is het over. Kom erachter wat jij graag alleen doet en maak daar desnoods meer tijd voor vrij. Ga schilderen, series kijken, op dansles – wat je maar wil. Door in jezelf te investeren, blijf je je ontwikkelen en krijg je uiteindelijk zelfs meer zelfvertrouwen. Want een vriend zijn die lekker in zijn vel zit, wie wil dat nou niet?

Be patient with yourself, nothing in nature blooms all year.

Ben jij vrienden met jezelf?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Manon
  19 januari 2018 at 13:47

  Goed artikel! Vooral het stuk over het kritische stemmetje is erg herkenbaar.

  • Reply
   Lisa
   21 januari 2018 at 19:27

   Dankjewel!

 • Reply
  Iris
  19 januari 2018 at 14:26

  Mooi stuk! Vroeger was ik niet zo vrienden met mijzelf, tegenwoordig gelukkig wel. Grenzen aangeven blijft een leerproces, maar gaat steeds beter. En alleen zijn vind ik heerlijk en kan ik zeker enorm van genieten.

  • Reply
   Lisa
   21 januari 2018 at 19:26

   Dankje!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.