Yoga Zen doen

Hoe zet je een intentie bij yoga?

Hoe zet je de juist intentie?

Het liedje ‘Follow the Sun’ van Xavier Rudd zorgt iedere keer voor een glimlach op mijn gezicht. Het herinnert mij aan mijn yoga-opleiding en de waarden die ik daar heb geleerd: koester het moment, je bent precies daar waar je hoort te zijn, adem met aandacht, luister naar je intuitie en wees bewust van je intenties.
Door Belle Jansen

De eerste jaren waarin ik aan yoga deed en de leraar aan het begin van de les zei dat dit het moment was ‘to set an intention’, wist ik eerlijk gezegd niet zo goed wat daar mee bedoeld werd. Het zetten van een intentie is niet noodzakelijk om een fijne yoga-ervaring te hebben, maar het voegt wel iets extra’s toe. Het is namelijk een manier om je yogasessie extra focus of richting te geven.

Bewust je aandacht sturen

We weten inmiddels dat onze gedachten veel kracht hebben. Een intentie, Sankalpa in het Sanskriet, is het bewust worden van en aandacht sturen naar een kwaliteit of deugd die je wilt ontwikkelen, zowel op als buiten je yogamat.

Door voorafgaand aan de asana’s (de fysieke yogahoudingen) een intentie in gedachten te nemen, zetten we de energie die we creëren op de mat om in iets dat ook buiten de mat waardevol voor ons is. De bedoeling van het in gedachten nemen van een intentie is om je meer geaard en bewust te voelen tijdens yoga en om je acties en beslissingen te sturen. Het is dus een krachtig energetisch ‘gereedschap’ om je yogasessie de rest van de dag mee te nemen. De link tussen yoga en andere dingen die belangrijk zijn in je leven.

Hoe zet je een intentie?

  • Formuleer je intentie op een positieve manier: richt je op de energie die je in je leven wilt brengen, in plaats van iets dat je niet in je leven wilt hebben. Zeg bijvoorbeeld ‘vergeving’ in plaats van ‘minder woede vasthouden’. Andere kwaliteiten waar je aan zou kunnen denken zijn: compassie, dankbaarheid, zachtaardigheid, zelfverzekerdheid, balans, zelfliefde, mildheid, loslaten of ontvankelijkheid. Ik kies vaak voor ‘geduld’.
  • Kies een intentie die je makkelijk kunt blijven herhalen tegen jezelf. Word niet gefrustreerd als je je realiseert dat je al een tijdje niet aan die intentie dacht; herinner jezelf er slechts weer aan, keer op keer.
  • Besteed niet te veel tijd aan geforceerd de ‘beste’ intentie bedenken, het gaat erom dat het uit je hart komt.
  • Er is een verschil tussen een intentie in gedachten nemen en een doel stellen. Een intentie richt zich op wat voor jou het meest van belang is op dit moment. Een doel richt zich op een uitkomst in de toekomst.

Blijf jezelf tijdens je yogasessie er steeds weer aan herinneren welke kwaliteit je wilde ontwikkelen, welke energie je wilde creëren. Tijdens de flow geeft je intentie je op deze manier aandacht en houvast. Hierdoor word je je op den duur meer bewust van de keuze die je hebt in waar je aandacht naartoe gaat. Het traint je om ook buiten de yogastudio toegewijd te blijven aan jouw basiswaarden. Een intentie maakt je zelfbewuster.

Neem even pauze

Denk voordat je je yogamatje weer verlaat, na de savasana of meditatie, nog even aan de intentie die je aan het begin had geformuleerd. Neem de tijd om je weer toe te wijden aan die intentie.

Swami Satyananada benadrukt in zijn boek Yoga Nidra dat lichaam en geest specifiek aan het eind van je yogasessie erg ontspannen en open is voor je intenties: “When you plant the seed of your intention at the right time in your yoga practice it has the chance to take root and work on the subconscious layers of your mind.

Onthoud dat je op ieder moment weer even kunt pauzeren van wat je aan het doen bent. Door gedurende de dag terug te denken aan je intentie(s) is het makkelijker om jouw waarden na te streven in je dagelijks leven.

Breathe, breathe in the air
Set your intentions
Dream with care
Tomorrow is a new day for everyone,
Brand new moon, brand new sun

Zet jij wel eens een intentie bij yoga?

You Might Also Like

1 Comment

  • Marieke | Bluebell Forest
    3 februari 2017 at 14:32

    Wat grappig, ik heb in al de jaren dat ik aan yoga doe nog nooit bedacht dat dit überhaupt kan… Ik kan me wel heel erg goed voor stellen dat het mega fijn is! Ga het snel een keer proberen 🙂

  • Leave a Reply