Inzicht Zen denken

Hulp vragen is geen teken van zwakte

Om hulp vragen is geen teken van zwakte

Toen ik jonger was deed ik er alles aan om eerst zelf een probleem op te lossen, voordat ik anderen om hulp vroeg – dat laatste voelde namelijk als falen. Inmiddels ben ik hierover van gedachten veranderd. Ik besef nu dat hulp vragen geen teken van zwakte is.

De allereerste nacht dat ik in mijn studentenkamer sliep vond ik spannend, maar tegelijkertijd was ik ook enorm trots op mezelf; ‘Deze kamer heb ik binnen een paar weken gevonden, in Amsterdam nog wel!’ Bijna meteen voelde ik me goed bij de zelfstandigheid die gepaard gaat met op jezelf wonen. Toch waren er genoeg momenten waarop die onafhankelijkheid mij in de weg zat. Zo nam ik van nature in projectgroepen op school vaak de leiding. Dat vond ik erg leuk om te doen, maar het had wel als gevolg dat ik soms onnodig veel taken (lees: onnodig veel stress) op mijn schouders nam.

Zelfstandigheid of zelfredzaamheid is een een eigenschap die je kan helpen als je bepaalde doelen wilt bereiken. Toch vraag ik mezelf de laatste tijd steeds vaker af waarom ik hier zoveel waarde aan hecht. Dat je verantwoordelijkheid neemt over je leven, wil niet zeggen dat je altijd alles zelf moet doen. Soms ontkom je er niet aan om hulp van anderen te vragen, zelf al voelt dit als falen.

Wat houd je tegen?

Natuurlijk hoef je niet om elk wissewasje iemand in te schakelen om je te helpen, maar in sommige gevallen kun je je afvragen of het niet slimmer is om iemand om hulp te vragen. Toen ik bijvoorbeeld een leuke tweedehands kast voor op mijn studentenkamer op wilde halen, heb ik één van mijn huisgenoten gevraagd of ze met mee wilde fietsen. En toen Shirah en ik illustraties voor op de website wilden, hebben we een illustrator ingeschakeld. Vaak zijn er een aantal overtuigingen die je ervan weerhouden om hulp te vragen:

  • “Ik hoor het zelf te kunnen, anders ben ik een loser.”
  • “Wat zal de ander wel niet van mij denken als ik zeg dat ik het niet zelf kan?”
  • “Hij of zij zal wel helemaal niet op mijn vraag zitten te wachten.”

Buig je gedachten om

Het fijne aan gedachten is dat ze niet de waarheid hoeven te zijn. Als je je herkent in één van de bovenstaande belemmerende overtuigingen, probeer dan je gedachten om te buigen tot één van deze zinnen:

  • “Hulp vragen is normaal; iedereen heeft het wel eens nodig.”
  • “Door hulp in te schakelen, laat ik zien dat ik zelfinzicht hebt.”
  • “Hulp inschakelen brengt mij (en anderen) verder.”

Het kan ook helpen om de vraag eens aan jezelf te stellen: ‘Hoe zou ik mij voelen als iemand anders mijn hulp nodig heeft?’ Waarschijnlijk voel je je vereert, want schijnbaar kun je de ander ergens van dienst mee zijn. Hulp vragen is ook een mooie manier om contact te maken met iemand anders en iemand misschien zelfs beter te leren kennen. Of het nou gaat om het geven van advies of een ander helpen met de tuin; van sociaal contact wordt iedereen gelukkig. Dat hulp vragen geen teken van zwakte is, dat staat in elk geval vast.

Vind jij het makkelijk om hulp te vragen?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.