Minimaliseren Zen doen

Iedere dag iets weggooien #1

Ik ben geen hoarder, heb de ruimte niet voor veel spullen en mijn koopdrang valt ook erg mee. Maar omdat ik graag wil ontdekken of minder echt meer is, ga ik serieus minimaliseren. De eerste stap van mijn minimaliseerplan lees je in dit artikel.

Je kunt in een rijtjeshuis, woonboot of boerderij wonen, maar ik woon in een miniatuurhuis van 22 vierkante meter. Dit betekent dat ik of opruimmethodes moet hebben zoals in de showroom van Ikea of gewoon niet te veel spullen moet verzamelen. Ik heb voor het laatste gekozen.

Toen ik deze interessante TED Talk afgelopen week keek, dacht ik: ‘Dit wil ik ook!’ Ik heb dan misschien geen zolder vol spullen die ik niet gebruik of lades met dingen die ik eigenlijk alweer vergeten was, maar ik weet zeker dat ik met minder ook gelukkig ben. Misschien zelfs wel veel gelukkiger. Zoals in het boek ‘Everything that remains’ zo mooi wordt beschreven: “The things you own, end up owning you.” Dat wil ik met mijn minimaliseerplan voorkomen en ik wil ontdekken of minder echt meer is.

Iedere dag iets weggooien

Omdat te ambitieuze plannen meestal gedoemd zijn om te mislukken, begin ik eenvoudig. Stap 1 is als volgt:

– Van 21 oktober t/m 21 november ga ik iedere dag één ding weggooien.
– Koop ik iets? Dan moet ik die dag twee dingen weggooien (of drie, vier etc).
– Voor alle spullen probeer ik een nieuwe eigenaar te vinden. Dit kan de kringloopwinkel zijn, maar ook mijn buurvrouw.

Steeds makkelijker

Op de website van Jelle las ik het verhaal van drie vrouwen die besloten 31 dagen drastisch te minimaliseren. Het leverde niet alleen meer ruimte in hun huis op, maar ook in hun hoofd. Gedurende deze maand, werd weggooien steeds makkelijker en kregen ze beter voor ogen wat ze ze echt belangrijk vinden. Een win-winsituatie dus!

#zenruimen

Je kunt mijn minimaliseer-avontuur volgen op Instagram met de hashtag #zenruimen en ik zal halverwege de maand een update schrijven. Ik ben heel benieuwd wat er overblijft; rust, ruimte of juist onrust?

Doe jij ook mee? Al is het maar een dag of een week. Gebruik dan ook deze hashtag (#zenruimen), zodat ik je kan volgen!

You Might Also Like

4 Comments

 • Heleen Schrijvershof
  21 oktober 2015 at 11:29

  Leuk! Ik weet niet of ik elke dag iets heb om weg te gooien, maar er meer op letten en dingen weggooien is helemaal geen slecht idee. Weet ook al precies waar ik ga beginnen haha.

 • Iep
  22 oktober 2015 at 11:33

  Wat een leuk artikel, het inspireert me en ik ga ook elke dag iets “weg gooien”.
  Al denk ik dat het eerder weggeven gaat worden. Zal de hashtag #zenruimen gebruiken als ik resultaat boek of iets leuks beleef op dat gebied.

 • Observator
  22 oktober 2015 at 21:51

  Bij ons zijn wij de laatste maanden voortdurend aan het opruimen. Wij noemen dit ontspullen.
  Het geeft een opgeruimde zolder en een opgeruimd gevoel, en het helpt de kringloop aan heel veel mooie, nog bruikbare spullen.

 • Helena
  18 april 2016 at 14:36

  Hier word ik blij van!!! Ik heb twee briefjes op onze koelkast: ‘Today i let go of what no longer serves me’ en een waar ik streepjes zet voor wat ik weg gooi!
  Wat een fijn gevoel!
  Liefs

 • Leave a Reply