Minimaliseren Zen doen

Iedere dag iets weggooien #2

Ik ben nu over de helft van mijn challenge. Dat betekent dat ik meer dan vijftien dingen weg heb gegooid en dus een iets leger huis hoor te hebben. Maar is dat ook zo? En wat heeft het mij tot nu toe opgeleverd?

Toen een vriendin verbaasd zei: “Minimaliseren? Maar jij hebt al niet veel spullen!”, vond ik dat ze overdreef. Er is altijd wel iets dat je weg kunt gooien. Daarnaast leek het mij een groot voordeel, want zo heb ik alleen maar eerder een leger huis en kan ik ontdekken of minder echt meer is. Toch merkte ik de afgelopen weken dat het ook nadelen heeft.

Geen koopdrang

Op de eerste dag van deze challenge ging ik naar Haarlem en merkte ik dat alleen het artikel schrijven al invloed had op mijn koopgedrag. Meestal als ik op het punt sta om iets te kopen, denk ik: ‘Heb ik dat wel echt nodig?’ Die dag had ik niet eens de behoefte om een winkel in te gaan. Toen ik in een etalage een bloempot zag waar ik al maanden naar op zoek was, dacht ik zelfs: ‘Ach, ik mis het nu ook niet in mijn leven, dus waarom zou ik het kopen?’ Natuurlijk is het lekker rustig als je koopdrang (tijdelijk) weg is. Het scheelt geld, tijd en ruimte in je huis. Maar toch vond ik het ergens ook jammer.

Die dag dacht ik met weemoed (ja echt!) terug aan een dagje winkelen toen ik een jaar of 15 was. Weken van tevoren had ik een schoenenwinkel gevonden waar ik naar toe wilde. Ik printte de route uit en samen met mijn ouders zocht ik de winkel in Den Haag. Toen ik daar zwarte lakschoenen had gekocht, was ik zó blij en dat gevoel had ik iedere keer als ik die schoenen droeg. Stel dat ik dat gevoel nooit meer heb, zelfs niet in (veel) mindere mate, ga ik het dan niet missen? Ik denk het wel.

Is minder wel meer?

Het leuke van zo’n challenge is dat mensen in mijn omgeving vragen hoe het gaat. Zo zei een vriendin: “Als je nu ontdekt dat je helemaal niet gelukkig wordt van minder spullen, dan moet je alles weer kopen.” Daar heeft ze een goed punt. Door haar opmerking keek ik met een kritische blik rond in mijn huis. Zonder mijn folklore kussens, dromenvangers en kaarsen wil ik eigenlijk niet. Ik houd van tierelantijntjes die ik eigenlijk niet nodig heb, maar mijn huis wel gezelliger maken. In het appartement van minimalist Joshua zou ik daarom niet kunnen wonen. Of is dat iets wat ik eerst moet ervaren voordat ik het zeker weet?

Minimaliseren is niet makkelijk

Nu het lijkt het net alsof ik het minimaliseren opgegeven heb, maar dat is niet zo. Alleen zoals ik eerst vooral de voordelen zag, ben ik me nu ook bewuster van de eventuele nadelen. Daar komt bij dat je vijftien dingen in zak stoppen nog geen minimaliseren kunt noemen, eerder opruimen. De afgelopen weken ontdekte ik dat weggooien een stuk lastiger is als je al flink hebt opgeruimd. Ik heb geen zolder waar ik zo een paar zakken kan vullen of een uitpuilende la. Misschien moet ik gewoon iets beter mijn best doen; niemand heeft ooit gezegd dat minimaliseren makkelijk is.

Hoe makkelijk gooi jij iets weg?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Iris
  9 november 2015 at 12:09

  Wat goed dat je zo bewust bezig bent! Ik vind het ook best lastig om spullen weg te doen, maar ik merk wel dat het beter wordt. Eerst kon ik helemaal niks wegdoen, maar tegenwoordig zie ik wel in dat ik veel spullen heb/had waar ik nooit naar omkijk en dus wel weg kunnen. Ik heb enorm veel opgeruimd, maar de dingen waar ik wel ontzettend blij van word doe ik niet weg. Waarom zou ik die wegdoen als ik er gelukkig van word 🙂 Ik denk dat het minimaliseren gewoon gaat om een stukje rust in je leven door minder spullen, maar dat dat voor iedereen ook weer verschilt in de hoeveelheid en waar je blij van wordt. Ik ben gek op prulletjes, maar niet alle prulletjes zijn even belangrijk.

  • Reply
   Shirah
   10 november 2015 at 20:34

   Dankje! Het is heel leerzaam om er (langzaam) achter te komen van hoeveel spullen je blij wordt.

 • Reply
  Denise
  9 november 2015 at 15:18

  Wat leuk en goed dat je het probeert! Al een tijdje ben ik ook bezig met minimaliseren en het stukje van geen koopdrang klinkt mij dan ook bekend in de oren. Soms denk ik ook, nou! ik wil weer net zo enthousiast zijn van een dag shoppen als toen ik 15 was! Maar anderzijds denk ik ook, pff hoeveel prullaria ik wel niet kocht. Zonde van mijn zuurverdiende geld en de spullen zelf. Want zodra ik weer iets leukers zag kocht ik dat en hoefde ik het andere niet meer.
  Ik denk tegenwoordig langer na als ik iets nodig heb, zoals een lamp. In plaats gewoon de eerste de beste goedkope lamp de halen zoek ik er echt eentje (dit duurt soms best lang) totdat deze gevonden is. Zo vul ik mijn huisje met alleen spulletjes die ik mooi vind. Als jij van tierelantijn houdt, gewoon lekker erin houden 😉 Je kan je misschien minimaliseren op andere dingen. Ik heb veel make-up en verzorgings-producten weggegeven zodat ik alleen mijn favo producten gebruik, die ik ook écht gebruik. Ik zie het meer als beter investeren in dingen die ik echt mooi vind (voor lange tijd) en dat ik daar uiteindelijk blijer van word dan van elke keer iets kopen wat ik op dat moment (koopdrang) leuk vind maar na tijdje al weer op ben uitgekeken. Dit geeft mij rust in m’n hoofd (en scheelt hoop afgedankte spullen, wat alleen maar ruimte inneemt, letterlijk & figuurlijk)
  Succes met minimaliseren, je hoeft ook niet alles in 1 keer te doen, maar meer als je zo’n bui hebt om dingen weg te doen kan ook al helpen.
  Nogmaals succes! 🙂

  • Reply
   Shirah
   10 november 2015 at 20:40

   Heel goed idee om te minimaliseren op andere dingen, dat ga ik eens proberen! Ik hoop ook dat mijn huis op den duur gevuld is met spullen die ik mooi vind voor een langere tijd. Het lukt nu al aardig, maar het kan nog beter. Hoe lang ben jij al bezig met minimaliseren?

 • Reply
  Denise
  11 november 2015 at 11:49

  Ben benieuwd! Zelf ben ik ongeveer zo’n 2 jaar geleden begonnen. Ik ging backpacken en kwam erachter hoe weinig je maar nodig hebt. Bij terug komst vond ik al mijn spullen niet meer bij mij passen. (Jaren heb ik kleding opgespaard wat ik nooit meer droeg maar nog uitstekend van kwaliteit was) Bij terugkomst besloot ik om alles te verkopen op een vlooienmarkt voor een koopje puur omdat ik er van af wilde maar weggooien zou zonde zijn! Wat meubels verkocht via marktplaats. Dat ruimde zo heerlijk op!! Destijds raakte ik ook meer en meer geintereseerd in natuurlijke beauty merken/dierproefvrij. Eerlijke kleding, etc etc dus als ik wat nieuws nodig had deed/doe ik onderzoek naar wat ik wil en zo koop ik eigenlijk geen onnodige dingen meer 🙂 ben benieuwd naar je volgende update!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.