Minimaliseren Zen doen

Iedere dag iets weggooien #3

Toen ik meer dan een maand geleden bedacht om iedere dag iets weg te gooien, had ik grote verwachtingen. Dit zou de belangrijke eerst stap van mijn minimaliseerplan zijn, met een véél leger huis als gevolg. Alleen valt dat tegen. Waar ging het mis?

De afgelopen maand heb ik iets geleerd wat ik eigenlijk al wist: ‘Objectief naar je eigen troep kijken is moeilijk.’ Over het algemeen gooi ik makkelijk weg en zijn er maar weinig dingen waar ik met moeite afstand van doe. Maar als het om papieren gaat, ben ik echt een verzamelaar. Iedere to-do list en elke quote die ik ooit op papier gekrabbeld heb, is het bewaren waard. Natuurlijk weet ik dat papier ook vervangbaar is, alleen met die kennis doe ik niets. Zo wordt een papiertje een stapel en een stapel een halve boom. Mijn hele vensterbank was bezaaid met ‘nuttige papieren’, totdat ik terugkwam van vakantie.

Een minimaliseer-verrassing

Ik stak de sleutel in de deur, draaide het slot open en zag dat mijn huis een kleine metamorfose had ondergaan. Meubels op een andere plek en een vensterbank zonder papier en andere nutteloze frutsels. Even dacht ik nog: ‘Oei, misschien ben ik wel dat ene belangrijke papiertje kwijt’, maar een seconde later zag ik dat het er vooral veel beter uitzag. Stapels papier in je vensterbank is niet bepaald sfeer makend, hoe netjes de stapels ook zijn. Het stukje minimaliseren wat mij maar niet lukte, heeft mijn vriend dus gedaan.

De makkelijke weg?

Nu denk je misschien: ‘Lekker makkelijk zeg, je laat gewoon je vriend voor je opruimen’ of ‘Geef mij ook zo’n vriend, mijn huis moet nodig opgeruimd worden.’ Het is inderdaad lekker makkelijk, maar zijn objectieve blik op mijn troep heeft er ook voor gezorgd dat ik extra gemotiveerd ben om verder te gaan met minimaliseren. De afgelopen maand heb ik gemerkt dat minder spullen kopen en dingen weggooien ruimte geeft. In je hoofd, in je portemonnee en natuurlijk in je huis. Iets wat ik ook voor deze challenge kon bedenken, maar wat toch anders is als je het ervaart.

Deze eerste stap van mijn minimaliseerplan was minder effectief dan ik dacht. Zoals ik eerder al schreef, is dertig dingen weggooien niet meteen minimaliseren, eerder opruimen. Het was daarom ook niet reëel om te denken dat ik na deze maand een véél leger huis zou hebben, tenzij ik mijn bank, bed en andere meubels had weggedaan. Maar de spullen die wel de prullenbak, papierbak of kringloopwinkel hebben gehaald, hebben mij laten inzien dat minder echt meer is. Alleen moet ik nog ontdekken hoeveel minder precies is.

Wat lijkt jou een goede volgende stap van mijn minimaliseerplan?

Iedere dag iets weggooien #2
Iedere dag iets weggooien #1

You Might Also Like

1 Comment

 • Mascha
  13 januari 2016 at 07:45

  Ik las iets over minimaliseren, wat lijkt op jouw plan. Maar dan een stuk rigoureuzer.

  Dag een gooi je een ding weg
  Dag twee, twee dingen
  Dag drie 3, etc.

  Lijkt me een pittige taak, maar dan kom je denk ik wél van je spullen af.
  Ikzelf heb het nog niet aangedurft, maar het lijkt me een bijzondere uitdaging.

 • Leave a Reply