Minimaliseren Zen doen

Ik deed meer dan 100 spullen in een uur weg

Ik deed meer dan 100 spullen in een uur weg

Op een zondagavond besloot ik dat het tijd was om ruimte te maken. Ruimte voor een nieuw begin en frisse ideeën. Goed opruimen schijnt daarbij te helpen. Met een verhuizing in het vooruitzicht, dwong ik mezelf te minimaliseren. Wat heeft honderd spullen wegdoen mij opgeleverd?

Een paar maanden geleden schreef ik over een nieuwe challenge: in zestig minuten honderd spullen wegdoen. Ik kwam deze challenge tegen op internet en was meteen zó enthousiast, dat ik het wilde proberen. Hier zie je het resultaat.

Onnodig veel ruimte

Misschien denk je bij het zien van de foto: ‘Het lijkt zo weinig?’ Maar door alleen al oude batterijen te verzamelen, kwam ik op vijftien spullen. Tel daar allerlei andere frutsels, zoals losse folders en een paar nagelvijlen, bij op en ik haalde bijna moeiteloos de honderd. Steeds stelde ik mezelf de volgende vraag: ‘Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt?’ Zo niet, dan deed ik weg, zelfs al had het emotionele waarde. De trui die ik kocht toen ik studeerde in Oxford heb ik bijvoorbeeld weggedaan, want deze droeg ik toch niet meer. Ik heb liever dat iemand anders er plezier van heeft dan dat het bij mij thuis onnodig ruimte in beslag neemt.

Verder deed ik onder andere het volgende weg:

 • Sieraden. Ik draag al jaren geen sieraden meer. Waarom zou ik ze dan bewaren?
 • Zonnebrandcrème van vorig jaar werkt niet meer, dus ook hier heb ik niks aan.
 • Ik ben dol op tijdschriften, maar wanneer was de laatste keer dat ik een oud tijdschrift doorbladerde? Weg dus.
 • In de loop der jaren heb ik twee kaasschaven in huis verzameld. Ik heb gekozen voor de kaasschaaf die ik het meest gebruik. In principe is het onnodig om twee dezelfde spullen te hebben.

Lichter mens

De tijdsdruk hielp om snel te beslissen. Des te langer ik iets in mijn bezit heb, des te moeilijker ik het vond om er afstand van te nemen. Ik besefte dat het makkelijk is om nieuwe spullen aan te schaffen, maar er afscheid van nemen veel moeilijker is. Toen het uur voorbij was en ik dus klaar was met de challenge, had ik de smaak goed te pakken. Ik heb nog vier volle vuilniszakken weggedaan tijdens het verhuizen. Sommige dingen vond ik simpelweg te oud om mee te verhuizen en op andere spullen ben ik heel kritisch geweest.

Op een nacht werd ik wakker en dacht ik: ‘Heb ik dit echt gedaan?’ Het wegdoen van al deze spullen moest ik even verwerken. Toch voel ik me nu op de één of andere manier een ‘lichter mens’. Ik heb nu minder spullen waaruit ik kan kiezen, wat stress scheelt en ruimte geeft. Natuurlijk kan ik nog verder minimaliseren, maar ik hoef me nu in ieder geval niet druk te maken over wat ik wel en niet gebruik. Voor alle spullen die ik nu nog heb, heb ik namelijk bewust gekozen.

Waarschijnlijk ga ik in de zomer deze challenge nog een keer doen. Maar voordat mijn kasten weer uitpuilen, heb ik een nieuwe regel: als ik iets nieuws koop, doe ik één ding weg. Dan kan het nooit meer worden dan wat ik nu heb.

Heb jij wel eens een grote hoeveelheid spullen weggedaan?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Citlali
  21 januari 2018 at 20:05

  Wauw super knap! Ik heb wel een keer echt een weg doen bui gehad, maar 100 spullen in 1 uur is wel veel. Denk niet dat ik dat ooit gedaan heb. Ik merk wel dat als je na een tijd door je spullen gaat, je merkt dat je veel dingen toch niet meer nodig hebt of dat ze minder waarde hebben gekregen.

 • Reply
  Kate de Boer
  4 februari 2018 at 23:21

  Bij ons heeft Marie Kondo écht een enorme inpact gehad, wij zijn 21 vuilniszakken en meerdere dozen en kratten lichter geworden. Ik heb van de 700 nog maar 100 boeken over. En ook mijn kledingkast is er flink op vooruit gegaan, ik zie in één oogopslag wat ik heb en waar alles ligt.
  Gisteren en vandaag nogmaals dezelfde ronde gedaan en wederom 2 volle auto’s, meerdere vuilniszakken en 7 volle kratten uit huis verwijderd. Ik vind het echt een verlichtend proces, én heb nog niets gemist!

  • Reply
   Lisa
   5 februari 2018 at 08:54

   Wauw, knap hoor! Denk dat ik ook nog vaker een grote opruimronde ga doen. Leuk om te horen dat het dus ook voor jou goed werkt.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.