Activiteiten Reviews

Ik deed voor het eerst naaktyoga

In de VS is het al een paar jaar in opkomst: yoga in je nakie. Fans van deze yogastijl zeggen dat de naaktheid helpt hun yoga practice te verdiepen. Je leert namelijk je lichaam te accepteren. Maar hoe werkt het in de praktijk? Ik volgde een les naaktyoga.
Door Belle Jansen

Ondanks dat ik het in Auckland (Nieuw-Zeeland) heb geprobeerd, waar ik niet veel mensen ken en er dus een kleine kans is om een bekende tegen te komen, vond ik het toch behoorlijk spannend om een les naaktyoga te volgen. Het was ook geen women only’-les. Gelukkig waren er maar drie andere deelnemers die vooral op zichzelf gericht waren, waardoor ik me niet bekeken voelde.

Naaktyoga in een groep

Je kunt natuurlijk alleen thuis in je blootje yoga doen, maar er wordt gezegd dat naaktyoga in groepsverband een aantal voordelen heeft. De eerste uitdaging is dat je je letterlijk blootstelt. Het is een drempel die je over moet, maar als je dat eenmaal is gelukt, besef je dat iedereen in hetzelfde schuitje zit; iedereen voelt zich kwetsbaar, heeft onzekerheden en imperfecties. Door in te zien dat niemand een perfect modellenlichaam heeft, ga je misschien minder snel over je eigen lichaam oordelen. Het doen van naaktyoga helpt dus om je eigen lichaam te accepteren.

Naaktyoga heeft daarnaast nog een ander voordeel: door het ontbreken van kleding, wordt een extra laag van het ego afgepeld: letterlijk – de kleren – maar ook in bredere zin. Er is bijvoorbeeld geen barrière meer tussen mensen met verschillende socio-economische achtergronden. Zo draagt naaktyoga ook bij aan een hechtere, non-seksuele yogagemeenschap.

Je lichaam corrigeren

Deze ene les heeft er niet meteen voor gezorgd dat mijn zelfbeeld veranderd is, maar ik kan me wel voorstellen dat het op de lange termijn positieve impact zou kunnen hebben. Ik vond het niet ongemakkelijk omdat ik de andere mensen toch niet kende, maar ik vond het wel confronterend om mezelf naakt in allerlei houdingen te zien. Echt geen enkele houding werd gespaard; we deden gewoon de schouderstand en ploeg. Doordat ik bloot was, viel het me sneller op wanneer ik mijn buik- of beenspieren niet genoeg aanspande, dus kon ik dat sneller corrigeren. Tegelijkertijd merkte ik hoe kritisch ik ben op mijn lichaam en dat ik best wat milder mag zijn. Al met al voelde het behoorlijk onwennig, maar het was een interessante ervaring. Ik zou nog wel een keer naaktyoga willen doen.

Kosten: ik betaalde $ 20,- (ongeveer € 13,-) voor een les van één uur. Ter vergelijking: in Amsterdam wordt bij ONEstudio voor € 15,- een twee uur durende naaktyogales aangeboden.
Extra leuk: de sfeer was gemoedelijk. Het naakt zijn was geen issue en kun je zelfs vergelijken met naar de sauna gaan. Er werd zelfs niet eens benoemd dat het een speciale les was. Ook was de belichting gunstig; geen fel tl-licht, maar schemerdonker met kaarslicht.
Minpunt: ik had geen regelmatige ademhaling en was toch wel erg afgeleid. Hierdoor was ik er niet helemaal bij met mijn hoofd, maar dat kan ook komen doordat de leraar geen fantastische instructies gaf.
Eindoordeel: ★★★ (van de vijf sterren).

Heb jij wel eens naakt yoga gedaan of zou je het willen proberen?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply