Ontspanning Zen voelen

Ik ga mij een week lang elke dag vervelen

Ik ga mij een week lang elke dag vervelen

Vlak voordat ik begon met werken dacht ik: ‘Straks heb ik elke avond zeeën van tijd en hoef ik echt niks meer te doen.’ Het was best een geromantiseerd beeld van het werkende leven besef ik mij inmiddels. Voor je het weet, ben je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat actief. Daarom wil ik mij een week lang elke dag vervelen. Doe je mee?

Laatst plaatste ik op Instagram een story van mijn pyjamabroek. Shirah stuurde mij daarna een appje: “Ben je ziek?” Ik moest lachen, schijnbaar kleedt Shirah zich liever aan. Als het niet hoeft, vind ik het soms heerlijk om in mijn pyjama te blijven. Meestal ga ik dan iets nuttigs doen, zoals het huis opruimen, programma’s terugkijken of mijn kledingkast opnieuw uitzoeken. Helemaal niks doen (niet te verwarren met het wu wei-principe) in mijn pyjama gebeurt zelden.

Series kijken

Als kind kon ik me al goed vermaken. Op de camping wilde mijn zus vroeger graag spelletjes met me spelen, maar wat mij betreft hoefde dat niet steeds. Zelfs al had ik niemand om mee te spelen, dan kon ik altijd wel iets leuks voor mezelf verzinnen. Ik kon bijvoorbeeld eindeloos lang tekenen of een boek lezen. Hoewel ik het nog steeds heerlijk vind om bezig te zijn, is het stiekem ook een valkuil. In plaats van te denken ‘Waar heb ik zin in?’, vraag ik me steeds vaker af wat hetgeen wat ik doe mij oplevert. Ik kan bijvoorbeeld een avond series kijken, maar ik kan ook alvast wat ideeën opdoen voor nieuwe artikelen. Hetzelfde geldt als ik in de trein zit: ga ik een tijdschrift lezen of stel ik alvast een agenda op voor de vergadering die ik later die dag heb?

Overprikkeld

Als je wilt, kun je elk moment nuttig besteden. Het internet en mobieltjes spelen een belangrijke rol in het alsmaar bezig zijn. Elk uur, elke minuut, nee, elke seconde van de dag heb je de mogelijkheid om mailtjes te beantwoorden, vragen te stellen, informatie op te zoeken, enzovoorts. Op het eerste gezicht lijkt dit een ideale situatie, want hoe productief kun je zijn? Toch heeft het ook een keerzijde: als je in één stuk doorgaat en nooit een pas op de plaats neemt, raken je lichaam en brein uitgeput. Het resultaat is dat we overprikkeld raken. Niet voor niks krijgt hoogsensitiviteit steeds meer aandacht.

Reistijd

We zijn het zo verleerd even niks te doen, dat we opnieuw moeten leren vervelen. Niet alleen weten veel mensen niet meer wat het inhoudt, ook vinden we het moeilijk de waarde ervan in te schatten. Het resultaat is immers minder zichtbaar dan wanneer je vijf mails hebt gestuurd bijvoorbeeld. Waar vervelen vroeger een spontane situatie was, moeten we het nu als het ware weer inplannen.

De Correspondent schreef nog niet zo lang geleden een artikel over hoe we wachttijd invullen met onze smartphone. Kijk maar eens om je heen als je op de trein of bus zit te wachten. Volgens Tony Crabbe, schrijver van het boek Nooit Meer Te Druk, is reistijd eigenlijk het ideale moment om niks te doen. Hij noemt deze tijd ook wel ‘dead time’. In plaats van op zijn tablet een boek te lezen of met zijn mobiel een podcast te luisteren, kiest Crabbe ervoor om de tijd uit te zitten als hij onderweg is.

Make sure you waste some time—every day. In that time, be alone; just you and your thoughts – Tony Crabbe.

Dagdromen

Ik geef eerlijk toe dat ik vaker naar mijn telefoon grijp dan ik zou willen als ik onderweg ben. Gewoon een beetje voor me uit staren voelt ergens heel onwennig, laat staan mij thuis vervelen op de bank. En toch wil ik er een week lang elke dag werk van maken door minstens vijftien minuten niks te doen. De tijd mag ik verspreiden over de dag, dus dit kan een avond dagdromen zijn, maar ik kan ook besluiten mijn telefoon weg te leggen tijdens het reizen. Dat vervelen op mijn to-list zou komen te staan, had ik nooit gedacht. Wie weet is het een hele slimme keuze.

Vind jij het moeilijk om je te vervelen?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Belle
  19 november 2016 at 11:39

  Vervelen afentoe voelt inderdaad als ongewone luxe, maar te veel verveling (bore out) is ook echt niet fijn, weet ik uit ervaring! Ook hier is balans weer heel belangrijk 😉

 • Reply
  Marieke
  22 november 2016 at 15:19

  Wat grappig dat je hierover schrijft! Ik reis nu namelijk iedere dag rond de 3 uur en heb mezelf inderdaad aangeleerd om het grootste deel hiervan lekker voor me uit te staren. Net zo lang totdat ik echt zin heb om iets te schrijven voor mijn blog, blogjes lezen of iets voor school doen. Dan ben ik helemaal enthousiast en ga ik vol motivatie aan de slag. Dat is echt heel fijn om te ervaren, plus dat ik dus iedere dag me zeker 1,5 uur verveel 😉

  • Reply
   Lisa
   23 november 2016 at 08:18

   Knap hoor! Ik zou willen dat ik me zo snel bij niks doen kan neerleggen.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.