Activiteiten Reviews

Ik ging op zoek naar het geluk in mezelf

Ik ging op zoek naar het geluk in mezelf

Voor de zenkalender verzamelen we elke maand de leukste activiteiten. De training ‘Vind het geluk in jezelf’ viel mij op, dus meldde ik mij aan. Hoe vind je het geluk in jezelf? En heb ik het die dag gevonden?

Op zaterdagochtend om half tien loop ik een schoolgebouw in Amsterdam-Zuid in. Vroeg voor het weekend en daarom leuk om te zien dat meer mensen hun vrije zaterdag gebruiken om na te denken over zichzelf. Sommige deelnemers begroeten elkaar, voor hen is het schijnbaar niet de eerste keer dat zij een training van meditatiecoach Marc Keller volgen. Een goed teken!

Deze zaterdag worden er meerdere trainingen gegeven. Marc kende ik nog niet, maar de organisatie, 4YoungPeople, wel. Ik heb wel eens eerder workshops gevolgd bij hen. Wat mij aanspreekt aan 4YoungPeople is dat er veel jonge mensen op afkomen (de naam zegt het al!) en de trainingen je verder helpen in je werk en privéleven. Een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en, zonder dat je een dikke portemonnee nodig hebt, nieuwe vaardigheden te leren.

Loopmeditatie

Zonder verwachtingen ga ik deze zaterdag naar de training. Ik ben al best gelukkig met mezelf, dus alles wat erbij komt is alleen maar mooi meegenomen. Als we in een kring zitten, vertelt Marc kort wat het programma van de dag is. De groep bestaat uit mensen tussen twintig jaar en begin dertig. Op één man na zijn het allemaal vrouwen.

Na de introductie laat Marc een filmpje zien over piekeren en de kracht van gedachten. Dit geeft ons stof tot nadenken: wat heb je eraan om je zo aan je gedachten vast te klampen? Ook ik heb wel eens last van slapeloze nachten, als er bijvoorbeeld spannende ontwikkelingen zijn op mijn werk. Als we erover praten, blijkt het voor veel mensen herkenbaar.

De hele dag stilzitten is er in ieder geval niet bij, want hierna doen we een loopmeditatie. Wennen is het wel, want het voelt niet natuurlijk om zo langzaam te lopen. Normaal gesproken loop ik het liefst zo snel mogelijk, maar waarom eigenlijk? Tussendoor nemen we korte pauzes waarin Marc ons vragen stelt zodat we elkaar beter leren kennen. De antwoorden beelden we uit door bijvoorbeeld op volgorde van leeftijd te gaan staan, zonder van tevoren te vertellen hoe oud we zijn. De jongste helemaal rechts, de oudste links. Leuk bedacht!

Toneelschool

De ochtend vervolgen we met een contemplatieve meditatie. Deze meditatievorm ken ik, toch vraag ik mij af: wanneer weet je dat je aan het mediteren bent en wanneer wordt het een piekeruurtje? Doordat Marc mij een paar vragen stelt, vind ik uiteindelijk zelf het antwoord. Zo vraagt hij wat er met mij gebeurde tijdens de meditatie. Ik vertel dat ik niet aan het piekeren was, maar juist open stond voor de antwoorden die in mij opkwamen – een contemplatieve meditatie dus.

Op een gegeven moment gaan we aan de slag met onze ‘ikken’. In een moeilijke situatie komen er meestal meerdere gevoelens naar boven, legt Marc uit, zoals boosheid en teleurstelling. In kleine groepjes delen we een situatie die we lastig vonden, zoals een ruzie of een vervelende situatie op je werk. Onze reacties beelden we uit, soms heel overdreven, om ervoor te zorgen dat we het gevoel (opnieuw) opwekken.

De oefening doet mij een beetje denken aan de toneelschool, maar ook al ben ik in de eerste instantie sceptisch, toch heeft het effect. Door een moeilijke situatie opnieuw te beleven en het daar met anderen over te hebben, kom je tot nieuwe inzichten. Ik ben er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik soms een afstandelijke houding aanneem, maar dat mijn behoefte juist is om verbinding te leggen met anderen. Dus ook al stond ik voor mijn gevoel soms voor aap, het heeft me wel iets gebracht.

Niet de enige

De rest van de dag doen we nog een paar oefeningen en eindigen we met een rondje waarin we elkaar praktische tips geven. Binnen één dag het geluk vinden in jezelf, is misschien onmogelijk, maar een training zoals deze kan je wel op weg helpen. Door het er met andere mensen over te hebben, merk ik dat ik niet de enige ben die wel eens verdrietig is of worstelt met de juiste keuze maken. Aan het einde van de dag voel ik me zelfs een beetje opgelucht. Ik stond stil bij mijn gevoelens en kon het delen met anderen. Het heeft direct effect op mijn humeur, want die avond ben ik heel vrolijk. De barbecue aan het einde van de dag, die bij deze training in zat, helpt ook mee. Een mooie afsluiting van de dag.

Kosten: € 47,50, ik mocht er met korting heen.
Extra leuk: de ontspannen en open sfeer. Alles wat er die dag gezegd werd, is vertrouwelijk. Doordat Marc dit in het begin al noemde, was het geen probleem om eerlijk naar elkaar te zijn. Je leert anderen zo ook goed kennen binnen een korte tijd.
Minpunt: het thema van de training, geluk, had misschien iets duidelijker afgebakend kunnen worden. Natuurlijk kan meditatie je helpen geluk te vinden, maar de training had door dit soort oefeningen ook ‘vind de rust in jezelf’ kunnen heten.
Sterren: ★★★★ (van de vijf sterren).

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply