Meditatie Zen doen

Ik wil weer iedere dag mediteren

Vorig jaar schreef ik trots dat ik iedere dag mediteerde. Nu, iets meer dan een jaar later, is het helaas geen gewoonte meer. Mijn meditatiekussen heeft zelfs een nieuwe functie gekregen: het is de deurstop. Tijd om daar verandering in te brengen. 

Toen ik nog in mijn vorige huis woonde, liep ik iedere ochtend in een rechte lijn naar mijn meditatiekussen. Die paar minuten focussen op mijn ademhaling was voor mij het startsein voor een rustige en geconcentreerde dag. Op de één of andere manier heb ik in mijn nieuwe huis geen goede nieuwe plek gevonden om te mediteren, terwijl er ruimte genoeg is. Ja, ik doe veel meer yoga, maar waarom is mijn meditatiekussen veranderd in een deurstop?

Doelloos

Pas had ik het er met een vriendin over dat het lastig is om gezonde gewoontes vol te houden. “Je weet dat het goed voor je is, maar toch doe je het niet”, zeiden we tegen elkaar. Dat is het gekke: ik weet dat mediteren zorgt voor een rustiger hoofd, betere concentratie en dat het een perfect begin is van mijn dag, maar toch kies ik er tegenwoordig eerder voor om doelloos door Instagram te scrollen als ik wakker word, dan te mediteren. Doen wat goed voor je is, is niet altijd zo eenvoudig. Zelfs niet als je vaak over de voordelen van dagelijks mediteren schrijft.

Veertig minuten

Eerder gaven Lisa en ik onszelf de (onmogelijke) uitdaging om iedere dag veertig minuten te mediteren. De lat lag veel te hoog, waardoor het niet lukte. Daarom pak ik het net zo aan als bij mijn geslaagde yogachallenge: ik geef mezelf geen tijdslimiet, maar alleen de opdracht om iedere dag te mediteren. Dit mag drie minuten zijn, tien minuten of een half uur. Het schijnt dat je een nieuwe gewoonte het beste kunt koppelen aan een bestaande gewoonte. Daarom wil ik voor of na een paar yogahoudingen de tijd nemen om te mediteren. Zo is het vast binnen no-time weer een vast onderdeel in mijn dag. En als ik op het punt sta om een dag niet te mediteren, denk ik aan de mooie uitspraak van mijn docent zenmeditatie:

Mediteren is als water geven aan een plant, terwijl je niet wist dat het dorst had.

Doe je mee? Of mediteer jij al bijna dagelijks?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Iris
  26 september 2016 at 17:40

  Ik doe zeker mee! Ik ben er nu weer een paar dagen mee bezig en deed het ook een tijdje elke dag. Door de vakantie is het er eigenlijk een beetje bij gebleven. Nu ik het weer een paar dagen doe, merk ik dat ik me beter voel de rest van de dag en dat is zeker de moeite waard!

 • Reply
  Else
  26 september 2016 at 18:35

  Ik ben sinds het einde van de zomervakantie ook weer begonnen met elke dag mediteren, zo fijn en wat een verschil voor je dag! De lat niet te hoog leggen werkt inderdaad zo goed, niet meteen een half uur, gewoon een paar minuutjes mediteren werkt ook al.

 • Reply
  Merle
  26 september 2016 at 19:23

  Zou graag willen, maar ik vind het zo moeilijk om ermee te starten – ik weet gewoon niet zo goed hoe ik moet beginnen. En helaas is internet nogal uiteenlopend qua antwoorden, haha. Jij succes in ieder geval!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.