Natuur Zen doen

Ik word natuurgids

Wie Zenzoekers al een tijdje volgt, weet dat ik graag in de natuur ben. Zo schreef ik over een mooie NS-wandeling, een paddenstoelentocht met Staatbosbeheer en waarom ik bomen leer herkennen. De komende anderhalf jaar ben ik nóg meer in de natuur te vinden, want ik begin met de opleiding voor natuurgids.

Het idee om natuurgids te worden, is spontaan ontstaan. Tijdens een wandeling met Staatbosbeheer raakte ik namelijk in gesprek met een enthousiaste natuurgids. Hij vertelde over zijn opleiding en de rondleidingen die hij nu geeft. Aan het eind van het gesprek zei hij met twinkelende ogen: ‘Je zou eens moeten googlen of er binnenkort een opleiding start!’ Diezelfde middag zag ik dat het IVN (Instituut Voor Natuureductatie) in januari begint met een opleiding voor natuurgids. Niet alleen wordt dit maar eens in de vier jaar gegeven, het is ook nog eens bij mij in de buurt. Te toevallig!

Meer dan bomen

Toen ik een tijd geleden bedacht dat ik alle bomen wilde leren herkennen, vroeg ik mijn opa om raad. Eerst hebben we alle bomen in zijn tuin bekeken, dat zijn er flink wat, en daarna de bomen in de omgeving. Voor mijn verjaardag kreeg ik een handige bomengids van Europa en zelfs op vakantie deed ik mijn best om de bomen te herkennen. Mijn interesse werd alleen maar groter en al snel vulde mijn boekenplank zich met meer natuurboeken, zoals een gids over schelpen. Wel merkte ik dat het knap lastig is om meer te leren over de natuur uit een boek. Het gaat past echt leven als iemand er levendig over vertelt. Andere mensen mijn (toekomstige) kennis over de natuur overdragen, lijkt mij geweldig. Want wat is er leuker dan vertellen over iets dat jij heel interessant vindt?

Utrechtse Heuvelrug

De opleiding die ik ga volgen duurt anderhalf jaar en focust zich vooral op de natuur rondom de Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn. Om de week krijg ik in de avond les en één keer in de maand is er een excursie. Natuurlijk leer ik alles over de Utrechtse Heuvelrug, maar ook onderwerpen als plantensystematiek en ecologie staan op het programma. Ik twijfelde wel even of ik dit artikel zou schrijven, omdat ik na een eerder artikel hoorde dat ik een ‘hoog bomenknuffelaar-gehalte’ heb. Niet bepaald het imago waar ik voor ga. Toch is het uiteindelijk het belangrijkste dat je de dingen doet die jij leuk vindt. Ook als dit betekent dat je meeste ‘klasgenoten’ boven de vijftig zijn en niet iedereen je nieuwe hobby begrijpt.

Natuurgids

Wil jij ook deze opleiding volgen? Je kunt je nog aanmelden voor de opleiding in het veen en plassengebied. Misschien komen we elkaar dan wel tegen! 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Cindy
  2 januari 2016 at 10:34

  Wauw, wat tof! Veel succes en plezier!

  • Reply
   Shirah
   2 januari 2016 at 11:18

   Dankje!

 • Reply
  Beatrijs vissers
  2 januari 2016 at 11:31

  Leuk shirah, ben benieuwd wat je er allemaal leert. Hier op Texel gelukkig ook genoeg aan natuur. Misschien kan je nog eens gaan gidsen hier op het eiland

  • Reply
   Shirah
   2 januari 2016 at 11:42

   Ja, dat zou super zijn!

 • Reply
  Charlie
  2 januari 2016 at 12:37

  Toeval bestaat niet 😉
  En wat onwijs cool dat je dat gaat doen! Lekker in de natuur, heerlijk, alleen maar uniek.
  Woon je ook in Utrecht? Lijkt me leuk om eens k0ffie te drinken 🙂

 • Reply
  Iris
  2 januari 2016 at 12:38

  Wat klinkt dit ontzettend leuk en interessant! Ik weet helemaal niet zoveel van de natuur en dat vind ik eigenlijk best wel jammer, zo’n cursus lijkt me ook wel wat. Kan ook weer op mijn lijstje (ik wil nog zóveel cursussen doen als ik ben afgestudeerd haha!).

 • Reply
  Hanke
  2 januari 2016 at 13:04

  Echt leuk Shirah, ga graag met je mee op pad als je een excursie geeft.

 • Reply
  Lisa
  2 januari 2016 at 14:29

  WAUW! Oké, gewoonweg geweldig! Zo fijn! Ik wil dat ook wel doen. 🙂 Veel succes!

 • Reply
  Mariët
  2 januari 2016 at 14:47

  Wat ontzettend leuk dat je dit gaat doen! Als je straks natuurgids ben wil ik wel een leerzame wandeling ‘bestellen’, haha. Ga je schrijven over de opleiding terwijl je ‘m doet? Lijkt me interessant!

  • Reply
   Shirah
   2 januari 2016 at 15:08

   Haha wat leuk! Ik ga er zeker over schrijven.

 • Reply
  Mady
  2 januari 2016 at 19:20

  Wat leuk! Veel succes.

 • Reply
  G.
  3 januari 2016 at 15:58

  Wat leuk! 🙂 Het klinkt heel interessant, ik ben benieuwd naar je bevindingen. Zoiets zou ik misschien ook wel willen doen, helaas heb ik er momenteel niet echt tijd voor!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.