Boeken Reviews

In ieder moment aanwezig zijn – Mediteren met je ogen open

Elk moment aanwezig zijn - Mediteren met je ogen open

Ooit las ik een quote van iemand die zei dat hij altijd in een meditatieve staat was. Ook als hij niet mediteerde. Ik was er erg van onder de indruk, want hoe kun je mediteren met je ogen open? Dankzij het boek van Fidessa en Kirstin weet ik dat het voor iedereen mogelijk is.

Met het werk van Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen maakte ik voor het eerst kennis toen ik ‘Ik heb me lief en alles om me heen’ las. Ik was heel enthousiast over dit boek en blader er nog steeds af en toe doorheen. Hun nieuwste boek, ‘Mediteren met je ogen open’, ontvingen Shirah en ik tijdens hun bijzondere boeklancering. Is het net zo’n aanrader?

Mislukte meditatie

In ‘Mediteren met je ogen open’ geven Fidessa en Kirstin antwoord op de vraag: ‘Hoe blijf je overeind in een hectische wereld?’ Voor deze twee hartsvriendinnen is zelfzorg, en dan met name meditatie, daarbij onmisbaar. Ze schrijven dat je door te mediteren meer in verbinding staat met jezelf en daardoor beter kunt omgaan met alles wat er op je pad komt. Je bent bijvoorbeeld meer bestand tegen stress of kunt beter omgaan met kritiek.

Het boek begint met een uitleg over hoe je begint met mediteren. Hoewel ik zelf inmiddels een aantal jaar (bijna) elke dag mediteer, vind ik het alsnog fijn om de basisprincipes te lezen. Het herinnert mij eraan dat een meditatie onmogelijk kan mislukken; het feit dat je de intentie hebt om te mediteren en daar de tijd voor neemt, is al goud waard.

Innerlijke rust

Door regelmatig te mediteren, werk je volgens Fidessa en Kirstin langzaam toe naar momenten waarop je mediteert met je ogen open. Dat houdt in dat je aanwezig bent in het moment, zonder dat dit ten koste gaat van je innerlijke rust. Je kunt dat bijvoorbeeld doen als je:

  1. In de rij staat voor de kassa.
  2. Buiten bent en de zon op je gezicht schijnt.
  3. Aan het werk bent en achter je laptop zit.

Op al deze momenten kun je je even op je ademhaling concentreren en opmerken hoe je je voelt. Als je het lastig vindt om je niet te laten meeslepen door wat er op dat moment met je en om je heen gebeurt, hebben Fidessa en Kirstin allerlei tips en geheugensteuntjes voor je. Omdat ik niet te veel wil verklappen, houd ik die tips geheim.

Klein formaat

Ik vind het mooi dat Fidessa en Kirstin niet pretenderen dat zij de wijsheid in pacht hebben. Je kunt mediteren tot je een ons weegt, maar in het echte leven blijven er genoeg momenten waarop je innerlijke rust op de proef wordt gesteld. Fidessa en Kirstin noemen in hun boek talloze voorbeelden, van overprikkeling door social media en een opmerking die maar door je hoofd blijft spoken tot mediteren met je ogen open als je gezondheid je in de steek laat.

Het fijne aan ‘Mediteren met je ogen open’ is dat het boek klein van formaat is en dat je het dus overal mee naar toe kunt nemen.  Zo nam ik hem de afgelopen weken mee in mijn tas. Als er dan een uitdaging op mijn pad kwam, hoefde ik alleen maar even naar de kaft te kijken om mezelf eraan te herinneren meer aanwezig te zijn in het moment. Hoe mooi is dat?

Rust is de nieuwe luxe. – Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen

Kosten: € 14,99.
Extra leuk: een hoofdstuk met de meestgestelde vragen en antwoorden. Zoals hoe je omgaat met afleiding tijdens mediteren of wat je kunt doen als je een partner hebt die niks moet hebben van mediteren.
Minpunt: ik vind het jammer dat het boek zo beknopt is. Ik zou nog veel meer willen leren van deze twee wijze dames!
Eindoordeel: ★★★★★ (van de vijf sterren).

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply