Boeken Reviews

In je huiskloffie yoga doen – Yoga thuis

In je huiskloffie yoga doen - Yoga thuis

Met een YouTube-video yoga doen, is slechts één van de vele manieren waarop je thuis je yoga practice kunt vormgeven. In het boek ‘Yoga thuis’ geeft yogadocent Marciel Witteman je inspiratie om verder te kijken dan de perfecte plaatjes op Instagram. Maar is dit boek een aanrader?

Dat je yoga niet in een chique yogastudio of perfect uitgekozen outfit hoeft te doen, maar gewoon in je huiskloffie middenin een rommelige woonkamer, is kort gezegd de boodschap van het boek ‘Yoga thuis’. Met dit boek wil yogadocente Marciel Witteman lezers stimuleren om gewoon vanuit huis, tussen alledaagse taken door, de tijd te nemen om even niet te hoeven denken en je lichaam met aandacht te voelen.

Je huis als yogastudio

In ‘Yoga thuis’ legt Marciel in simpele taal 57 yogahoudingen uit. De houdingen worden zowel in het Sanskriet als in het Nederlands benoemd. Met foto’s en illustraties van huisvriend ‘YogaCat’ worden de houdingen uitgebeeld. In plaats van yoga props te gebruiken, geeft Marciel inspirerende tips om slim gebruik te maken van je huis. Zo kun je je aanrecht gebruiken als steun bij een balanshouding en dient een muur als pilaar bij een staande vooroverbuiging.

Volgens Marciel is het juist fijn om yoga te doen op het moment dat je hoofd een chaos is en je huis een rommel. Yoga werkt dan kalmerend en geeft je nieuwe energie. Zo kun je tijdens het uitpakken van de vaatwasser yoga doen of wanneer je voor je kledingkast staat en niet goed weet wat je aan moet doen. De schrijver van het boek raadt aan om creatief met je lichaam te zijn. Ook van zelfbedachte houdingen kun je namelijk een volwaardige yogahouding maken. Je hoeft alleen maar te onderzoeken wat er gebeurt in je lichaam. Vraag jezelf bijvoorbeeld af waar je spanning voelt en wanneer je juist in balans bent.

Niet perfect

‘Yoga thuis’ is voor mij een goede reminder dat een houding tussendoor of even mijn ogen sluiten ook onderdeel is van mijn yoga practice; het hoeft niet altijd meteen een volledige yogasessie te zijn. Ook hoeft een houding niet perfect uitgevoerd te worden. Vooral voor de beginnende yogi is het een fijn laagdrempelig, no-nonsense boek. Als je al wat meer ervaring hebt en op zoek bent naar verdieping, is dit denk ik niet het boek voor jou.

Kosten: € 15,-, ik ontving dit boek gratis van uitgeverij Balans.
Extra leuk: de foto’s zijn alles behalve perfect; er staan plaatjes in van hoe het er echt bij haar thuis uitziet. Ook geeft Marciel toe lang niet alle houdingen ‘goed’ uit te voeren. Zo zegt ze: “Voor de precieze yogafreak hang ik er hier maar halfbakken bij.” Hierdoor komt haar verhaal realistisch over.
Minpunt: af en toe vind ik het taalgebruik een beetje gekunsteld en overdreven jolig.
Eindoordeel: ★★★ van de 5 sterren.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply