Boeken Reviews

Inzichten die je leven veranderen – The Four Agreements

Er is één boek dat een bijzondere plek heeft op mijn bescheiden boekenplank: ‘The Four Agreements’. Het liefst geef ik het bij iedere gelegenheid cadeau. De schrijver, Don Miguel Ruiz, geeft in dit boek namelijk vier inzichten die mijn kijk op het leven hebben veranderd. 

Op mijn negentiende verjaardag kreeg ik twee pakjes die verdacht veel op elkaar leken. Iets later ontdekte ik dat de inhoud ook precies hetzelfde was. Je raadt het al; ik kreeg twee keer ‘The Four Agreements’. Mijn vriend, de nuchterheid zelve, kocht het bij een spirituele winkel in Apeldoorn. Het idee dat hij voor mij speciaal naar zo’n winkel was gegaan en dít boek had gekozen uit al die boeken, maakte het nog specialer. De volgende dag heb ik het meteen gelezen en de week daarna weer. Het heeft zelfs een tijd standaard in mijn tas gezeten, zodat ik onderweg altijd een stukje kon lezen.

Tolteekse wijsheid

Lang geleden leefde er een beschaving van kunstenaars en wetenschappers in Centraal-Mexico, de Tolteken. Ze vonden het belangrijk om oude spirituele kennis te bewaren en weer door te geven. Veel is er helaas niet bekend over de Tolteken. Wel wordt er gezegd dat ze geloven dat onze ware identiteit bestaat uit liefde en geluk (mooi!). Voelt het niet zo? Dit komt volgens de Tolteken doordat we ons laten leiden door negatieve aannames en denkbeelden die we in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Deze aannames en denkbeelden beperken ons en maken ons ongelukkig.

Duidelijke adviezen

De schrijver, Don Miguel Ruiz, is een afstammeling van de Tolteken en geeft in zijn boek vier inzichten die je gelukkiger maken en meer vrijheid geven. Daarom wordt dit boek ook wel:a roadmap to enlightment and freedom genoemd. Ik ben niet de enige die dit boek graag leest, want het stond meer dan zeven jaar in de New York Times-bestsellerlijst. Verwacht geen boek met poëtische zinnen, want ik vind juist dat de simpele en duidelijke adviezen dit tot een goed boek maken. Wie het heel nuchter leest, denkt waarschijnlijk: ‘Ja, dat kon ik zelf ook wel bedenken.’ Maar schrijf het maar eens op zo’n manier op dat het mensen aan het denken zet. En sommige dingen die je zelf kunt bedenken, zijn wel prettig om een keer te lezen. Bij mij maakt het dan tenminste meer indruk.

Een cadeau voor jezelf

Ik vind het jammer om de inzichten in deze review te verklappen, dus dat doe ik niet. Geef het jezelf cadeau, daarna weer een ander en lees het net zo vaak totdat je het kunt dromen. Of koop het vooral niet als je niet op de wijsheden van Don zit te wachten. Deze quotes uit het boek vind ik mooi:

“Every human is an artist. The dream of your life is to make beautiful art.”

“There is a huge amount of freedom that comes to you when you take nothing personally.”

Kosten: 10,49 (de Engelse paperback).
Extra leuk: het boek is zo dun, 138 pagina’s met grote letters, dat je het binnen no time uit hebt. Hierdoor onthoud je de adviezen van Don Miguel Ruiz beter en kun je ze meteen toepassen. Ook hoef je het boek niet van voor naar achter te lezen, je kunt het prima ergens openslaan.
Minpunt: sommige sceptici geloven niet dan Don Miguel Ruiz echt een afstammeling is van de Tolteken. Dat is ook lastig te achterhalen, maar een goed boek blijft een goed boek.
Eindoordeel: ★★★★★ (van de vijf sterren).

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • G.
  7 december 2015 at 19:14

  Het klinkt als een heel goed boek! Het geluk wil dat ik nog ergens een ongebruikte boekenbon heb liggen… 🙂

 • Ingrid
  8 december 2015 at 20:12

  Na deze review heb ik gelijk het boek gekocht, ik ben super benieuwd! Dankjewel!

  • Shirah
   8 december 2015 at 20:17

   Wat leuk om te horen! Ik ben erg benieuwd of jij het net zo’n goed boek vindt.

 • Lisa
  9 december 2015 at 19:30

  Die wil ik wel lezen! Lijkt me super interessant. 🙂

 • Leave a Reply