Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: aandachtiger leven & nietsdoen

Inzichten van de maand - december 2018

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we hebben, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: aandachtiger leven en nietsdoen.

“Alles wordt mooier door aandacht”

Shirah: “Deze maand viel het mij op dat ik veel dingen niet met mijn volle aandacht doe. Als ik fietste naar het station was ik met mijn hoofd al bij mijn to-do list en zelfs tijdens het tandenpoetsen probeerde ik nog te multitasken. Alleen al hier bewust van zijn, heeft ervoor gezorgd dat ik nu minder op de automatische piloot leef. Ook was het een goed idee om meer te mediteren. Ik heb nu niet alleen minder ruis in mijn hoofd, maar ook meer aandacht voor alles om me heen. Het is bijzonder om te merken dat alles, ja echt alles, mooier is door een snufje extra aandacht. Zoals ik eerder al schreef: “Je kunt het vergelijken met kijken door vieze brilglazen. Pas als je ze poetst, besef je wat je al die tijd hebt gemist.”

“Nietsdoen is ook iets doen”

Lisa: “Ik vind het heerlijk om af en toe een ‘pyjamadag’ te hebben: dit is een dag waarop ik de deur niet uit hoef en de hele dag in mijn pyjama blijf. Meestal ga ik dan dingen doen waar ik de rest van de week geen tijd voor had. Zoals schrijven of mijn kledingkast opruimen. Ik ben eigenlijk altijd wel met iets bezig op een pyjamadag; echt helemaal nietsdoen vind ik lastig. Ik voel me dan zo nutteloos, omdat ik juist zo graag dingen van mijn to-do list afstreep. Totdat een collega tegen mij zei: ‘Nietsdoen is ook iets doen.’ Dus toen ik afgelopen weekend weer eens een pyjamadag had en niets deed, stond ik stil bij deze zin. Nog steeds was het wennen, maar door de zin te blijven herhalen in mijn hoofd, zat ik al veel relaxter op de bank dan voordat ik dit inzicht opdeed.”

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply