Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: dankbaarheid & oude vriendschappen

Inzichten van de maand februari 2020

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we voeren, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: dankbaarheid en oude vriendschappen.

“Het begint allemaal met dankbaarheid”

Shirah: “Afgelopen maand pakte ik een goede gewoonte weer op; voor het slapen opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Jaren deed ik dit bijna iedere dag. Na een paar dagen deze dankbaarheidslijstjes weer maken, merkte ik hoe goed het me deed. Ik ging met een positiever gevoel slapen en was me gedurende de dag veel bewuster van kleine geluksmomenten. Mocht je een manier zoeken om je dag fijn te beginnen of te eindigen, denk dan eens aan het maken van zo’n lijstje. Het is als je het mij vraagt één van de makkelijkste manieren om de wereld iets zonniger te bekijken. Wil je het grootser aanpakken? Dan is het idee van schrijver Elizabeth Gilbert mooi: een gratitude bomb. Je leest hier hoe die maakt.”

“Sommige dingen gaan zoals ze gaan”

Lisa: “In het blad ‘Planet Mindful’ las ik een artikel over (oude) vriendschappen. Een paar vriendinnen ken ik járen, maar ik heb ook genoeg vriendinnen gehad die ik na een tijd niet meer sprak. Soms vind ik het gek om te bedenken dat niet iedereen die op je pad komt bij je blijft, zelfs al heb je bijzondere momenten met elkaar gedeeld. Voor wie net als ik moeilijk afscheid kan nemen van vriendschappen, kan dit citaat van Friedrich Nietzsche troost bieden. In dit stuk uit het boek ‘De vrolijke wetenschap’, visualiseert Nietzsche verloren vriendschappen als een ster in de hemel – een ‘star friendship’ noemt hij dit. Ook neemt hij het niet persoonlijk, maar gelooft hij – hoe moeilijk het ook is – dat sommige dingen nu eenmaal gaan zoals ze gaan. Door af en toe omhoog te kijken en dankbaar te zijn voor de tijd die is geweest, kun je met een gerust hart verder met je leven.”

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply