Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: de tijd nemen & het rustiger aandoen

Inzichten van de maand - november 2018

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we hebben, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: de tijd nemen en het rustiger aandoen.

“Niet alles laat zich afdwingen”

Shirah: “Een beknelde zenuw in mijn rug (au!) leerde mij dat de tijd nemen soms het beste is dat je kunt doen. Mijn fysiotherapeut adviseerde om rust te nemen, alles op een langzamer tempo te doen en vooral goed naar mijn lichaam te luisteren. En: ik moest niet verwachten dat het 1,2,3 over zou zijn. Best een pittige boodschap, want meestal heb ik weinig geduld. Nu, een aantal weken later, gaat het al een stuk beter. Deze zenuwkwestie liet mij weer eens inzien dat lang niet alles in dit leven zich laat afdwingen. Soms heeft iets nou eenmaal tijd nodig en moet je het ook die tijd geven. Of het nu gaat om het herstellen van een lichamelijke kwaal, omgaan met slecht nieuws of het vinden van een nieuwe baan.”

“Drukte heb je zelf in de hand”

Lisa: “Ik vind het altijd bijzonder om te zien dat sommige mensen constant druk zijn. Ik vraag me dan af: ‘Hoe kan het dat je het nooit een keer rustiger aan kunt doen?’ Natuurlijk zijn er dingen die je moet doen, maar er zijn ook een hoop dingen die je niet per se hoeft te doen. Ik geloof dat je drukte grotendeels zelf in de hand hebt. Zo had ik eigenlijk deze week een propvolle agenda. Met ook nog eens een vakantie, verjaardagen en feestdagen in het vooruitzicht, zorgde dat voor kortsluiting in mijn hoofd. ‘Hoe kom ik de laatste weken van dit jaar door?’, dacht ik. Niet veel later keek ik kritisch naar mijn agenda: wat is leuk om te doen, maar hoeft niet per se nu? Ik schrapte een aantal afspraken en automatisch keek ik niet meer op tegen het einde van het jaar, maar had ik er zelfs zin in!”

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply