Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: niks moeten & geen superwoman zijn

Inzichten van de maand - oktober 2018

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we hebben, komen we (bijna) ieder maand wel tot een nieuw inzicht. In deze nieuwe rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: minder moeten en geen superwoman zijn.

“Er moet helemaal niks”

Shirah: “Tijdens een wandeling door mijn favoriete bos raakte ik in gesprek over het begrip ‘moeten’. ‘Als iemand tegen mij zegt dat ik iets moet, antwoord ik altijd dat ik helemaal niets moet’, zei mijn wandelmaatje. Dit zette mij aan het denken. Voor mijn gevoel moet ik vaak 1001 dingen, maar de persoon waarvan ik dit moet ben ik negen van de tien keer zelf. Nu ik dit weet, stel ik mezelf vaker de volgende vragen: ‘Moet dit echt?’, ‘Van wie moet dit?’, ‘Moet dit nu?’ en ‘Moet ik het of wil ik het?’ Er bewust van zijn dat maar weinig dingen echt moeten, vind ik heel bevrijdend. Het geeft ruimte en rust in mijn hoofd én laat me inzien dat ik vooral veel dingen wil. Dat is iets om eigenlijk alleen maar heel blij mee te zijn, mits ik er de juiste balans in vind.”

“Ik ben geen superwoman”

Lisa: “Meestal lukt het mij met weinig moeite deadlines te halen. Zo is het in de afgelopen drie jaar dat Shirah en ik deze website hebben nog maar een paar keer voorgekomen dat een artikel later online kwam dan gepland. Nu kan ik daar natuurlijk best trots op zijn, alleen ontdekte ik deze maand dat ik het mezelf nogal kwalijk neem als iets een keer niet op tijd af is. Zo nemen we op mijn werk elke maandag de week door. Schuift een taak op naar de volgende week, dan voel ik me ongemakkelijk en schaam ik me zelf een klein beetje dat het niet gelukt is om iets af te krijgen. Zelfs als ik daar een goede reden voor heb. Later dacht ik: ‘Wat raar dat ik dat zo erg vind. Ik ben geen superwoman!’ Sindsdien probeer ik een mislukte deadline minder op mezelf te betrekken door mijn schouders op te halen en me te richten op wat ik nu kan doen om het alsnog zo goed mogelijk af te ronden. Dat werkt heel verlichtend!”

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  JanV
  25 oktober 2018 at 18:03

  Moeten komt voort uit willen. Als ik het ene wil zal ik het andere moeten. Dat is 100% toepasbaar. Dus daarom hoef je aan het woord moeten geen zware lading te hangen. En dat willen we toch?

  • Reply
   Shirah
   29 oktober 2018 at 08:57

   Mooi om het zo te bekijken!

 • Reply
  Anne's plek
  26 oktober 2018 at 10:52

  Ik zeg altijd tegen mijn lezers dat je “me-time” vrij moet maken. Simpelweg omdat ik van mening ben dat die tijd heel kostbaar is. Tot afgelopen maand was ik er van overtuigd dat ik mezelf genoeg “me-time” gaf. Totdat ik weer ging fotograferen en rondjes ging lopen in de natuur, vergezeld door mijn honden. Ineens besefte ik mij weer wat écht ontspannen is en hoe erg ik dat heb gemist…

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.