Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: in je eigen tempo leven & vriendelijk zijn

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we hebben, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: in je eigen tempo leven en vriendelijk zijn. 

“Er is geen tempo waarop leven moet”

Shirah: “‘Neem de tijd voor wat je doet, er is geen tempo waarop leven moet’, pakweg twee maanden geleden kwam ik deze spreuk van Jesse Laport, stadsdichter van Arnhem, tegen. Het bijzondere is dat ik sindsdien een soort ‘radar’ lijk te hebben voor alles wat te maken heeft met langzamer leven. Zo vertelde mijn moeder over een man in haar yogales die geen last van de gejaagde maatschappij heeft. Hij is met pensioen en vult zijn dagen met vrijwilligerswerk. Een horloge draagt hij niet, tenzij hij een belangrijke afspraak heeft. Ook vertelde hij dat hij geen hekel heeft aan wachten, maar deze momenten gebruikt voor een ademhalingsoefening. Zulke inspirerende spreuken en verhalen laten mij weer eens inzien dat je er altijd voor kunt kiezen om in je eigen tempo te leven. Het is misschien niet makkelijk, maar wel mogelijk.”

 

“Het kost niets om vriendelijk te zijn”

Lisa: “De afgelopen weken waren er werkzaamheden op station Leiden, waardoor de treinen extra vol zaten. Vervelend, want staan in een volle trein is geen fijne manier om je dag te beginnen. Ik vind het altijd bijzonder om te zien dat veel mensen hun telefoon er meteen bijpakken, zelfs al sta je hutjemutje op elkaar. Je mist zo veel als je de hele reis op je scherm kijkt. Op een dag wilde een vrouw met een vouwfiets uit de volle trein stappen. De fiets was best zwaar, waardoor het haar niet lukte om snel de mensenmassa te verlaten. Ze had zichtbaar moeite met het optillen van haar fiets en toch was er niemand die hulp aanbood. Ik besloot haar te helpen, waarvoor ze me een aantal keer vriendelijk bedankte. Deze ervaring heeft mij gestimuleerd om anderen vaker te helpen. Vriendelijk zijn voor een ander kost niets en meestal is het maar een kleine moeite.”

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply