Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: leren accepteren & dingen op hun beloop laten

Inzichten van de maand: acceptatie & de dingen op hun beloop laten

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we voeren, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: leren accepteren en dingen op hun beloop laten.

“Acceptatie verandert alles”

Shirah: “Deze maand ontdekte ik dat je dingen soms wel móet accepteren, hoe onmogelijk het ook lijkt. In mijn zoektocht naar manieren om hier beter in te worden, stuitte ik op een waardevolle tekst van Jan Geurtz. Deze spiritueel leraar, bekend van het boek ‘Verslaafd aan liefde’, schreef dat het helpt om de volgende woorden in jezelf te herhalen: Geeft niks, mag best, laat maar even. Regent het? Geeft niks, mag best, laat maar even. Ruzie met een geliefde? Geeft niks, mag best, laat maar. Lig je ’s nachts wakker? Geeft niks, mag best, laat maar even. Deze woorden relativeren de ernst van de zaak, van elke zaak, en helpen je om te accepteren wat er aan het gebeuren is. En met acceptatie verandert alles. Dat heb ik zelf ondervonden.”

“Laat de dingen eens op hun beloop”

Lisa: “Ik stond een tijd geleden op het punt om een artikel te schrijven over hoe je assertiever wordt. Ik vond namelijk dat ik dat vaker moest zijn. Totdat ik besefte: ik bén al heel assertief. Ik reflecteerde op een aantal gebeurtenissen en kwam erachter dat ik vrijwel altijd in actie kom als iets niet gaat zoals ik het wil. Nu zie ik in dat het soms ook best wat minder had gekund. Er gebeuren nu eenmaal dingen waar je weinig grip op hebt. De afgelopen tijd liet ik de dingen daarom wat meer op hun beloop. Voordat ik in actie wilde komen, vroeg ik mezelf af: ‘Is het de moeite waard?’ Ik kan je vertellen dat het me een hoop rust heeft gegeven.”

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

4 Comments

 • Sofie
  23 december 2019 at 21:38

  Die van Jan Geurtz ga ik onthouden 🙂

 • Hilde
  27 december 2019 at 11:24

  Ik vind het ook een goede. Ik zit in een heel heftige periode, relativeren is dan een uitdaging, maar heel nuttig.

 • Leave a Reply