Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: luie zintuigen & langzaam groeien

Inzichten van de maand september 2019

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we hebben, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: luie zintuigen en langzaam groeien.

“Mijn zintuigen zijn lui”

Shirah: “Twee weken geleden deed ik voor het eerst in mijn leven een zintuigenmeditatie. Dit is een wandeling in stilte waarbij je je om en om focust op een zintuig. De eerste minuten in het bos dacht ik: ‘Wat doe ik hier’. Er waren 1001 dingen die ik wilde vertellen en ik had helemaal geen zin om aandachtig te luisteren, voelen, kijken en proeven. Na een minuut of tien maakte mijn ongeduld gelukkig plaats voor nieuwsgierigheid en stonden mijn zintuigen op superscherp. Hierdoor was de wandeling heel ontspannend en ervoer ik de natuur totaal anders. Het leek net alsof ik een 3D-bril op had en mijn oren drie keer zo groot waren. Deze eye-opener (letterlijk!) heeft ervoor gezorgd dat ik mijn zintuigen nu een stuk beter gebruik. Ik denk er zelfs over om voortaan naar het station te wandelen in plaats van te fietsen om de dag altijd met een zintuigenmeditatie te beginnen.”

“Beetje bij beetje jezelf ontwikkelen is ook groei”

Lisa: “Toen we begonnen met deze website waren we er nog niet zo serieus mee bezig als nu. We vonden het leuk om samen een blog te starten, maar wat het ons zou brengen wisten we niet. In de loop der jaren is er heel wat tijd in Zenzoekers gaan zitten. Nu we wat serieuzer (en ouder) zijn geworden, zou ik soms willen dat we nu al staan waar we van dromen. Totdat ik een artikel van Thrive Global las over ‘slow growth’: ‘Instead of praying, hoping, striving for that one single piece of work to become a hit, focus on doing your best work consistently. Focus on it every day.’ Op het internet lijkt het alsof alles met één druk op de knop een succes is, terwijl het iemand misschien wel jaren heeft gekost om op dit punt te komen. Hetzelfde geldt voor persoonlijke groei: met de jaren word je wijzer, niet van de één op andere dag. Beetje bij beetje jezelf ontwikkelen is óók groei. Juist door het niet te overhaasten, kun je er meer van genieten.”

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply