Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: niet alles weten & toegeven aan vermoeidheid

Inzichten van de maand - februari 2019

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we hebben, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: niet alles weten en toegeven aan vermoeidheid.

“Je hoeft niet alles te weten”

Shirah: “Ik houd van oplossingen bedenken. Alleen ontdekte ik deze maand dat er lang niet voor alles een oplossing is en zeker niet à la minute. Meestal kom je juist op de beste ideeën als je het níet probeert af te dwingen en de tijd neemt om het even te laten sudderen. Daarom denk ik steeds vaker: ‘Ik hoef het nu niet te weten/op te lossen/te veranderen. Er is tijd genoeg.’ Het is fijn om mezelf er af en toe aan te herinneren dat er geen gebruiksaanwijzing zit bij het leven. En dat uitvinden wat bij je past juist hetgeen is dat het leven zo mooi maakt. Leven is leren, leren is leven.”

“Je schiet niets op met boos zijn op jezelf”

Lisa: “Het liefst begin ik de dag met genoeg energie. Meestal voel ik me uitgerust zodra de wekker gaat, alleen had ik laatst een week waarin ik elke avond vermoeid op de bank neerplofte. Zelfs al ging ik op tijd naar bed. In het begin vond ik het heel frustrerend. ‘Waarom voel ik me niet fit als ik gewoon genoeg slaap?’, vroeg ik me af. Totdat ik middenin de week besefte dat ik er niks mee opschiet om boos op mezelf te zijn. In plaats van moe en geïrriteerd naar bed te gaan, leerde ik toegeven aan de vermoeidheid. Ik stelde mezelf gerust door te bedenken dat het oké is dat ik een keer wat minder energie heb en dat iedereen zich wel eens futloos voelt. Voor ik het wist, was de week alweer voorbij en had ik er geen last meer van.”

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

2 Comments

  • Ilona
    14 maart 2019 at 10:14

    Ah bedankt voor dit inzicht! ‘Ik hoef het nu niet te weten/op te lossen/te veranderen. Er is tijd genoeg.’

  • Leave a Reply