Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: slimme keuzes maken & werken in je vrije tijd

Inzichten van de maand augustus 2019

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we hebben, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: slimme keuzes maken en werken in je vrije tijd. 

“Wat is het beste dat ik nu voor mezelf kan doen?”

Shirah: “Naast mijn bed liggen standaard een aantal boeken over zelfcompassie. Een onderwerp waar ik graag een paar bladzijden voor het slapen over lees. In één van die boeken las ik het advies om jezelf gedurende de dag het volgende te vragen: ‘Wat is het beste dat ik nu voor mezelf kan doen?’ Dit kan van alles zijn. Van een groot glas water drinken tot een rondje lopen en van een vriend bellen tot eindelijk dat uitstelklusje doen. Door deze vraag sta ik er niet alleen vaker bij stil hoe ik me voel (heel belangrijk!), maar maak ik ook slimmere keuzes. Het helpt mij namelijk bijna moeiteloos onderscheid maken tussen moeten en willen. Iets wat best lastig kan zijn in deze maatschappij.”

“Maak minder onderscheid tussen werktijd en privé”

Lisa: “Net zoals veel mensen worstel ik weleens met het feit dat werk nooit af is. Het is dan verleidelijk om door te gaan, ook als je vrij bent. En als je een keer iets in je vrije tijd doet, voelt het niet goed omdat je eigenlijk niet met werk bezig hoort te zijn. De afgelopen tijd dacht ik hierover na en kwam ik tot de conclusie dat de gedachte dat er een strikte lijn is tussen werk en privé mij juist stress geeft. Iets afmaken in het weekend kost mij bijvoorbeeld weinig moeite. Alleen de gedachte dat ik dan niet hoor te werken of überhaupt niet aan werk hoor te denken, zorgt ervoor dat ik me gestrest voel. Ik probeer daarom voortaan minder snel te oordelen over mezelf als ik een keer in mijn vrije tijd met werk bezig ben. Ook probeer ik de tijd die ik heb minder af te bakenen in werk en privé; soms lopen die dingen nu eenmaal iets meer door elkaar. Dat geeft veel meer rust.”

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

2 Comments

 • Lisette
  20 augustus 2019 at 07:13

  Mooi inzicht, Lisa. Suf eigenlijk, hoe we de algemeen heersende mening als waarheid gaan zien. Natuurlijk is rust belangrijk, maar dat hoeft echt niet in het weekend of de avond te zijn. Sterker nog; ik vier het liefste weekend door de weeks – dan is het overal lekker rustig 🙂 En de dag starten met een fijne yogales en dan wat langer door werken lijkt me ook geen straf.

  • Lisa
   21 augustus 2019 at 21:50

   Dankje! En wat toevallig: ik ben laatst de dag begonnen met een yogales en heb toen iets langer doorgewerkt. Voor herhaling vatbaar!

  Leave a Reply