Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: vriendelijker zijn & het effect van energie

Inzichten van de maand - januari 2019

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we hebben, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: vriendelijker zijn tegen jezelf en het effect van energie. 

“Je kunt altijd vriendelijker zijn tegen jezelf”

Shirah: “De afgelopen weken viel het mij steeds vaker op dat ik niet zo vriendelijk tegen mezelf praat. Soms zelfs ronduit onaardig. Ik kwam tot deze ontdekking door een stukje op de website van Suzanne. Ze schreef dat een cursus mindful zelfcompassie haar leerde om liever en zachter voor zichzelf te zijn. Zit ze zichzelf nu in de weg, dan lukt het haar steeds vaker om iets te zeggen in de trant van: ‘Ach Suusie, lievie, zit je jezelf zo in de weg, wat vervelend, kan ik iets voor je doen, wat heb je nu nodig?’ Na het lezen spookte die zin nog een tijd door mijn hoofd en vroeg ik me af waarom het mij niet lukt om zo tegen mezelf te praten. Ik trok daarom het boek ‘Hartvol’ voor de tweede keer uit mijn kast en dook weer in het onderwerp zelfcompassie. Nu met maar één doel: de materie ook echt leren toepassen.”

“Je energie beïnvloedt je omgeving”

Lisa: “Ik volgde deze maand een training over beter contact maken met anderen. Een hele fijne training, want we deden veel mindfulness-oefeningen. Zo moesten we tegenover iemand zitten en deze persoon één of twee minuten in de ogen kijken. Ik merkte dat ik het heel ontspannend vond. De derde keer dat ik deze oefening deed, viel het me op dat degene tegenover mij een keer diep in- en uitademde. Toen ik vroeg waarom ze dat deed, vertelde ze dat ze zag dat ik rustig ademhaalde en daardoor zich afvroeg of ze dat zelf ook deed. Hierdoor realiseerde ik mij dat je energie invloed heeft op je omgeving. Voel jij je op je gemak, dan voelt de ander zich ook sneller op zijn gemak. Ben jij gestrest, dan pikt de ander dat bewust of onbewust ook op. Een mooie les, want dit betekent dat je door alleen al aanwezig te zijn verschil kunt maken.”

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply