Inzichten van de maand

Inzichten van de maand: zijn & gebeurtenissen verwerken

Inzichten van de maand november 2019

Door de stapels boeken die we lezen en de gesprekken die we voeren, komen we (bijna) iedere maand wel tot een nieuw inzicht. In deze rubriek delen we deze inzichten. Deze maand: de tijd nemen om te zijn en gebeurtenissen verwerken.

“Neem de tijd om te zijn”

Shirah: “Het voelt een beetje onwennig om het woord ‘zijn’ in deze context te gebruiken. Vroeger gaf het mij namelijk altijd de kriebels, helemaal als het geschreven werd als Zijn (ja, dat zie je verdacht vaak als je erop let). Waarom ik er nu toch over schrijf? Omdat ik denk dat het in een tijd waarin loze momenten schaars zijn, belangrijk is om niet alleen maar te doen, maar ook te zijn. Daarom denk ik er zelfs over om hier speciaal een plek in huis voor te maken. Een plek bij een raam, om een beetje naar buiten te staren, te dagdromen en gewoon te zitten. Want, zoals een wijze quote luidt: ‘We are human be-ings, not human doings’.”

“Creëer ruimte om gebeurtenissen te verwerken”

Lisa: “De laatste tijd valt het me op hoe vaak ik aan gebeurtenissen uit het verleden denk. Ik word dan bijvoorbeeld wakker met gedachten die gaan over iets wat al is geweest. Toen ik het hier met iemand over had, kwam ik erachter dat ik er onbewust een oordeel over heb: ik vind het gek dat sommige ervaringen uit het verleden nog steeds zo veel tijd en energie opslokken. Totdat ik later dacht: ‘Waarom vind ik dat zo raar?’ Mijn lichaam geeft zelf aan wat het nodig heeft en schijnbaar heb ik soms meer tijd nodig dan ik zou willen om iets te verwerken, van kleine tot grote gebeurtenissen en van wat minder fijne tot hele positieve ervaringen. In plaats van deze gedachten geforceerd weg te wuiven, probeer ik er nu ruimte voor te maken.”

Welk inzicht deed jij deze maand op?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply