Interviews Yogapaspoort

Irina: “Yoga voelde als iets wat ik moest proberen”

yogapaspoort Irina Verwer

Van yogalessen volgen in een naar koffie en centrale verwarming ruikend zaaltje tot zelf yoga geven en hier een boek over schrijven. Irina: “Door yoga ben ik meer in contact met mijn lijf en emoties.”

Naam + leeftijd:

Irina Verwer, 36 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Jaren geleden kwam ik een artikel in een tijdschrift tegen met een foto van een oudere dame die mediteerde. Diezelfde week kwam ik er bij toeval achter dat er meditatie- en yogalessen in een naar koffie en centrale verwarming ruikend zaaltje gegeven werden. Ik ben meteen gestart, al wist ik niet precies wat yoga of meditatie was en had ik geen aanwijsbare reden om yoga te gaan beoefenen. Het voelde gewoon als iets wat ik moest proberen.”

Welke yogasoort doe je en waarom?

“Toen ik startte was yoga nog lang niet zo groot als het nu is. De lessen die ik er volgde waren destijds de enige lessen in de wijde omgeving en bleken vrij rustig en meditatief te zijn, waarschijnlijk ook omdat de meeste deelnemers de zestig al (ruim) gepasseerd waren. Toen yoga bekender werd en ik allerlei verschillende vormen ontdekte, ben ik ze uit gaan proberen en heb ik een hatha, vinyasa, ashtanga, anusara en yin docentenopleidingen gevolgd. Tegenwoordig meng ik al die vormen door elkaar. Iedere vorm heeft wel iets wat me erg aanspreekt. Ik vind het fijn om per moment te kunnen voelen waar ik behoefte aan heb en daar mijn practice op af te stemmen.”

Iedere vorm van yoga heeft wel iets wat me erg aanspreekt.

Wat is je favoriete yogahouding?

“Dat wisselt per dag. Ik heb fases gehad waarin ik helemaal verliefd was op de hanumanhouding, de liggende vlinder of een bepaalde mudra/mantra combinatie. Over het algemeen vind ik achteroverbuigingen het prettigst. Voor het organiseren van de retreats, workshops, lessen die ik geef en voor het schrijven voor Yoga Magazine en mijn boeken zit ik veel achter de computer, backbends zijn dan heel welkom. Ze openen mijn schouders, borst en geven meer ruimte voor mijn adem.”

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Zo veel! Grote en kleine dingen. Onder andere meer in contact zijn met mijn lijf en emoties, ik kan beter aanvoelen en aangeven wat ik nodig heb.”

Associeer jij yoga met hindoeïsme?

“Ja en nee. Ja, omdat de yogafilosofie veel raakvlakken met bepaalde aspecten uit het hindoeïsme heeft. Nee, omdat yoga los staat van religie.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Volg meerdere proeflessen, probeer verschillende vormen en docenten uit. Er is vast een vorm of docent die echt bij jou aansluit. En wanneer je gestart bent: besef je dat het een practice is, voor iedereen. Blijf dus bij jezelf, vergelijk je niet met anderen op of buiten de mat.”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mailtje naar info@zenzoekers.nl.

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.