Inzicht Zen denken

Is er leven zonder 4G?

Is er leven zonder 4G?

Er was een tijd dat ik mijn telefoon alleen gebruikte om te sms’en en mobiel internet overbodig vond. Nu heb ik een app die bijhoudt hoe lang ik mijn telefoon gebruik en doe ik oneindig veel pogingen om af te kicken. Waar ging het mis?

Nou ja mis, dat is een groot woord. Het is een feit dat ik de afgelopen jaren veel meer mijn telefoon ben gaan gebruiken. Hoe vanzelfsprekend het was om alleen te kunnen sms’en en bellen, zo vanzelfsprekend is het nu om altijd en overal te kunnen internetten. Eerst zag ik daar vooral de voordelen van in. Toen ik merkte dat ik mijn telefoon meer gebruikte dan mij lief is, veranderde dat langzaam. Wil ik wel een groot gedeelte van mijn tijd naar een schermpje staren? Maakt mijn telefoon mijn leven wel leuker? En wat levert het op als ik overstap naar een ouderwetse Nokia? Allemaal vragen die ik mezelf regelmatig stelde.

Het Nokia-punt

Ik besloot mijn telefoon veel minder te gebruiken. Las alle boeken die ik kon vinden over een smartphoneverslaving, downloadde een app die bijhoudt hoe lang ik mijn telefoon gebruik en verwijderde overbodige apps. Ook schreef ik over mijn pogingen tot afkicken (klik en klik) en vroeg ik aan anderen hoe ze met hun telefoon omgaan. Hierdoor kwam ik tot de volgende inzichten:

 • Ik gebruik mijn telefoon niet overmatig veel in vergelijking met de mensen in mijn omgeving. Alles met een scherm, van computeren tot televisiekijken, vind ik gewoon al snel te veel.
 • Het is niet zo dat ik mij altijd aan mijn telefoon stoor. In ongeveer een maand tijd ga ik van: ‘Best een handig ding zo’n smartphone’ naar ‘Waarom héb ik dit ding? Ik wil een ouderwetse Nokia’. Dit herhaalt zich en herhaalt zich. Nu zit ik duidelijk op het Nokia-punt.
 • Misschien dacht je na het lezen van het vorige stukje: ‘Dan ruil je je hypermoderne smartphone toch om voor één die bijna niets kan?’ Het ding is alleen dat ik mijn smartphone (nog) niet wil missen. WhatsApp, een camera in broekzakformaat en Google Maps – ik vind het meer dan handig.
 • Écht afkicken van mijn telefoon is mij tot op heden nog niet gelukt. Ben ik dan toch niet gemotiveerd genoeg?

Alleen wifi

In Noorwegen viel het kwartje. De vriendin waarmee ik op vakantie was, heeft heel bewust een telefoon zonder mobiel internet. “Ik mis het eigenlijk nooit”, zei ze. “Als ik ergens moet zijn, zoek ik de route gewoon van te voren op. En ben ik verdwaald of rijdt de trein niet, dan is er altijd wel iemand wie ik om hulp kan vragen.” In één klap veegde ze al mijn ‘maars’ van tafel en had ik de perfecte oplossing op een presenteerblaadje. Wel een smartphone, maar alleen internet als er wifi is. Hoe eenvoudig kan het zijn?

Eenmaal thuis zocht ik op wanneer mijn telefooncontract afloopt (november pas!) en fantaseerde ik wat ik met het geld dat ik bespaar zou doen. De twijfel sloeg ineens toe toen mijn broer een paar dagen later belde. “Ik heb een geweldig abonnement voor je gevonden”, tetterde hij enthousiast door de hoorn. Een minuut of vijf vertelde hij dat ik voor een prikkie oneindig veel internet kon hebben. Mijn idee om voor een abonnement zonder internet te kiezen of een ouderwetse prepaid, kon hij dan ook niet begrijpen. “Dat kan écht niet in deze tijd”, zei hij stellig. We raakten verwikkeld in een interessant gesprek over stranden op een verlaten station zonder internet, geen Google Maps hebben tijdens een citytrip en niet meer altijd online zijn.

Leuker leven

Dat er leven zonder 4G is, staat vast. Misschien zelfs een leuker leven. Vroeger miste ik het namelijk ook niet, lukte het mij ook om de weg vinden en was ik net zo goed op de hoogte van het leven van mijn vrienden en familie. Maar wegen de voordelen wel op tegen de nadelen? Of zorgt het naast een stukje rust in mijn hoofd vooral voor veel gedoe? Ik weet het nog niet. De enige manier om hier antwoord op te krijgen, is door het te ervaren.

Heb jij mobiel internet op je telefoon? Overweeg je weleens om een abonnement zonder internet te nemen? En voor de mensen zonder mobiel internet: wegen de voordelen op tegen de nadelen?

You Might Also Like

3 Comments

 • izerina
  12 augustus 2019 at 16:16

  Ik heb nog zo’n ouderwetse nokia voor noodgevallen onderweg.Ik heb een smartphone nooit gemist. Whatsapp zit thuis op de tablet,maar alleen voor familie en echte vrienden. Nooit geen tingeltjes onderweg of bij vrienden. Met de dw/rang om te kijken ,wie het is. Informatie zoek ik thuis op de laptop op.

  • Shirah
   12 augustus 2019 at 19:51

   Wat fijn dat je niet de drang voelt om steeds te kijken. Ik zou dat ook graag willen!

 • Juliët
  30 september 2019 at 18:43

  Dit artikel doet me beseffen dat ik niet alleen ben met deze innerlijke strijd. In mijn omgeving lijkt niemand last te hebben van z’n smartphone verslaving. Ik vind het erg vervelend maar ik kom er nog niet af. De lummeltijd is verdwenen , ik verdoe al mn ‘niets moeten’ tijd met online kleding bekijken, pinteresten etc. Als jij een tijdje kiest voor alleen wifi of alleen een oude Nokia ben ik heel benieuwd naar je mening ! 😄

 • Leave a Reply