Apps Reviews

Je hartslag verlagen met een app – MusicForMoods

Je hartslag is een goede graadmeter om te kijken hoe je je voelt. Zweedse onderzoekers speelden daarop in en ontwikkelden de app MusicForMoods. Een app die je hartslag meet en helpt verlagen met behulp van muziek. Dat moest ik testen! 

Sinds ik mijn lievelingsapp Buddhify heb ontdekt, kom ik ineens overal apps tegen die ik ook wil testen. Zo ook MusicForMoods. De tekst op de website haalde mij over om deze app direct in mijn winkelmandje in iTunes te gooien. Want naast dat het ontwikkeld is door onderzoekers van de Sahigrenska University Hospital in Zweden (pluspunt!), heeft de app een héél futuristisch snufje. Als je je vinger op de camera van je telefoon legt, wordt je hartslag gemeten.

Je hartslag meten

MusicForMoods maakt gebruik van het effect dat muziek op je gemoedstoestand kan hebben. De app werkt als volgt: je kiest één van de vijf nummers, zoals ‘Strand’ of ‘Mist’. Deze nummers duren minimaal vijf minuten en maximaal tien minuten. Vervolgens leg je je vinger op de camera op de achterkant van je telefoon. De rustige muziek start en een lage mannenstem geeft je instructies. Op het scherm zie je hoe je hartslag reageert op de muziek en de geleide meditatie. Je ziet een lijn met pieken en dalen, net zoals je wel eens op een monitor in een ziekenhuis ziet. In het midden van het scherm verschijnt tegelijkertijd een cirkel met een aantal ringen. Hier wordt het volgende over gezegd: “The rings show your inner state. The more rings, the higher your heart rate varies, which indicates better balance in your system.”

Een hete vinger

Wat mij meteen opvalt, is dat het niet comfortabel is om de hele tijd je vinger op de camera te leggen. Het leidt af en mijn vinger wordt ontzettend heet. Niet gek, want de zaklampfunctie gaat automatisch aan als de muziek start. Ik heb van alles geprobeerd, maar dit kun je helaas niet uitzetten. Zodra de muziek stopt, vink je aan hoe je je voelt en voeg je een notitie toe. Daarna zie je je gemiddelde hartslag en de mysterieuze term SDNN. De app vertelt je niet wat dit betekent, daarom heb ik op internet naar uitleg gezocht. Ik ben natuurlijk geen expert, maar ik denk dat SDNN te maken heeft met je hartslagvariatie. Bij een gezond hart varieert blijkbaar de tijd tussen twee hartslagen. De gemiddelde interval tussen een hartslag wordt SDNN genoemd. Bij mij was dit 3.2. Ik heb alleen niet gevonden wat dit zegt (iemand een idee?). Een stuk duidelijker vind ik de grafiekjes met je ‘Initial pulse’ en ‘Ending pulse.’ Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien, was mijn hartslag aan het eind een stukje lager.

    

Is MusicForMoods een aanrader?

Ja en nee. Ik had eigenlijk verwacht dat de muziek aangepast werd op basis van je hartslag. Geen idee of dat technisch gezien mogelijk is, maar het leek mij ideaal. De hartslagfunctie is een leuk bedacht, maar vind ik vooral afleiden. Ook vraag ik me af of het wel betrouwbaar is.

Wel vind ik het handig om op mijn telefoon een app te hebben met rustgevende muziek, want luisteren naar deze muziek werkt zeker ontspannend. De uitwerking van MusicForMoods vind ik alleen matig. Er wordt bijna geen uitleg geven, terwijl deze app dat juist goed kan gebruiken. Ik hoop dat er nog een 2.0 versie komt.

Besturingssysteem: iOS en Android.
Kosten: €2,99.
Extra leuk: je kunt instellen dat je iedere dag een reminder krijgt. Handig, want na een tijdje vergeet ik vaak dat ik een app op mijn telefoon heb staan.
Minpunt: de app is niet helemaal goed vertaald. Naast de nummers ‘Strand’ en ‘Mist’, kun je ook kiezen voor ‘Vagor’. Dat is blijkbaar Zweeds voor ‘weg’. Ook vind ik de uitleg heel summier. De kracht van deze app is dat het ontwikkeld is door Zweedse onderzoeker, waarom dan niet termen als SDNN uitleggen? Gemiste kans!
Eindoordeel: ★★ (van de vijf sterren).

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.