Liefde Zen voelen

Je hoeft niet de beste versie van jezelf te zijn

Een pleidooi tegen de beste versie van jezelf

Een nieuw jaar is vaak het startpunt om doelen waar te maken. Zoals gezonder leven of minder piekeren. Het viel mij op dat het populair is om te werken aan ‘de beste versie van jezelf’. Dat zette mij aan het denken, want hoe zit het dan met je huidige zelf? En hoe kan het dat er meerdere versies van jezelf bestaan?

Het nieuwe jaar was nog niet van start gegaan of ik zag het overal op social media staan: ‘Werk aan de beste versie van jezelf.’ Op zoek naar wat dat precies betekent, kwam ik op de volgende uitleg: “De beste versie van jezelf is wanneer je alles uit jezelf haalt wat er in zit.” Een paar zinnen verderop staat: “Het betekent dat je altijd, elke dag, elke minuut en seconde van de dag alles in het werk zet om jouw talenten en kwaliteiten te ontplooien.” Élke minuut, élke seconde? Dat houdt in dat bankhangavonden en luie zondagen verleden tijd zijn. Tijd om dit verder uit te zoeken.

Van versie 1.4 naar 3.2

Als je bekend bent met deze uitspraak, dan weet je vast dat dit vooral wordt gebruikt in de food en fitness beweging. Op social media stikt het van foto’s van fitte lijven en gezond eten. Dit zijn de mensen die jou en mij laten zien dat je hard moet werken om de beste versie van jezelf te zijn. Voordat deze beweging bestond, was ik mij er nooit zo van bewust dat er meerdere versies van jezelf bestaan. Laat staan dat de ene versie beter is dan de ander. Het is alsof je zegt: in 2015 was ik Lisa 1.4, nu ben ik Lisa 2.6 en komend jaar ga ik mezelf upgraden naar versie 3.2.

Duwen & trekken

Natuurlijk heb ik ook doelen die ik wil waarmaken en waar ik dagelijks aan werk. Maar door te zeggen dat je werkt aan de beste versie jezelf, zeg je dat je op dit moment nog maar een deel bent van wie je eigenlijk wilt zijn. Kortom: nu ben je volgens jouw maatstaven niet goed genoeg en dus moet je hard werken om te komen waar je wilt zijn.

Het mooie aan bijvoorbeeld yoga is dat je niet hoef te duwen en te trekken aan jezelf. Lukt het je niet om in een bepaalde houding te komen? Geeft niet, dan probeer je het een andere keer. Je leert je lichaam accepteren zoals het is in plaats van jezelf te vergelijken met iets wat je op dit moment nog niet bent. Vaak wordt ook gezegd: ‘Forceer niks en respecteer je grenzen.’ Hoe anders is deze benadering ten opzichte van de beste versie van jezelf?

Voor de spiegel

Als je merkt dat je niet blij bent met hoe je er op dit moment uitziet, bedenk je dan wat je allemaal kunt met je lichaam. Misschien heb je een ander plaatje voor ogen, maar met je hebt er wel mooi een aantal kilometers mee kunnen wandelen of zelfs een kind mee op de wereld gezet. Wees dankbaar voor wat het tot nu toe voor jou heeft gedaan in plaats van te streven naar de beste versie van jezelf.

Don’t push the river, it flows by itself – Barry Stevens

You Might Also Like

4 Comments

 • Belle
  3 maart 2017 at 09:11

  Mooi! ❤❤❤❤

 • Claire
  3 maart 2017 at 12:23

  Waar <3 Gek dat je volgens die gedachte nu ook niet de beste versie van jezelf bent

 • Marjan
  3 maart 2017 at 18:46

  Wat heb je dit geweldig mooi verwoord!

 • Myrthe
  4 maart 2017 at 05:36

  Wauw. Ik zelf had het ook constant in mn hoofd dat ik moest (en wilde!) streven naar de beste versie van mezelf. Maar zo had ik het eigenlijk nooit bekeken. Zo simpel eigenlijk, maar zo doeltreffend. Dankjewel.

 • Leave a Reply