Meditatie Zen doen

Je immuunsysteem versterken met je adem

Je ademhaling is misschien wel de beste graadmeter die er is. Je hoeft er alleen maar op te letten om te weten hoe je je voelt. Daarom is een ademhalingsoefening een goede manier om te ontspannen. Maar wist je dat het ook je immuunsysteem kan versterken? ‘Iceman’ Wim Hof ontwikkelde hiervoor zijn eigen techniek.

Wie is Wim?

Dit klinkt een beetje als waar is Wallie, maar Wim Hof ken je misschien wel als ‘The Iceman’. Een passende naam, want hij kan extreem goed tegen kou. Uren in een bak met ijsklontjes staan, zwemmen onder het ijs en met bevroren tenen en in korte broek een berg beklimmen; hij doet het allemaal. En volgens Wim kan iedereen dit.* Hoe? Door koud af te douchen en met de hulp van meditatie- en ademhalingsoefeningen. Zo ontwikkelde hij zijn eigen ademhalingstechniek.

De Wim Hof- methode

Hoe gaaf is het als je zelf een ademhalingstechniek bedenkt, het jouw naam geeft (logisch!) en het ook nog eens werkt? Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je langer je adem in kunt houden. Ook heeft het een positieve invloed op je bloedcirculatie. Een win-winsituatie dus. Daarnaast schijnt zijn ademhalingstechniek het immuunsysteem te verbeteren, waardoor je lichaam beter tegen kou kan. Kortom: je voelt je er beter door.

En zo doe je het

Deze ademhalingstechniek bestaat uit zes stappen en duurt ongeveer een kwartier. Misschien leuk om toe te voegen aan je ochtend- of avondritueel. Er wordt aangeraden om deze ademhalingstechniek op een nuchtere maag te doen, zittend of liggend.

 1. Je ademt 25 keer diep in en uit. Stel je voor dat je je longen als een ballon opblaast, je ademt flink in en weer ontspannen uit.
 2. Na een tijdje zit er meer zuurstof in je lichaam en dit kun je voelen door tintelingen in je lichaam, je wordt misschien een beetje licht in je hoofd of zelfs wat duizelig.
 3. Dan adem je nog één keer goed in, laat je de adem rustig gaan en
  stop je met ademen. Je wacht met opnieuw inademen, dit noemen we retentie. Dit kan wel minuten duren, maar zo lang zal deze in het begin waarschijnlijk niet zijn.
 4. Zodra je de ademhalingsprikkel weer voelt, dan adem je diep in en houd die ademteug tien à vijftien seconden vast.
 5. Het mag ook langer, doe het met gesloten ogen en voel rustig hoe het is, focus eventueel op je derde oog (dat zit tussen je ogen iets boven je wenkbrauwen). Mogelijk krijg je de ervaring dat alles lichter wordt.
 6. Het voelt heerlijk aan, soms zelfs een beetje high. Op deze manier train je je parasympathische zenuwstelsel. [bron: herleva.nl]

Ga jij het proberen? En welke ademhalingstechnieken pas jij toe?

*Disclaimer: uit onderzoek is gebleken dat Wim Hof een natuurlijke aanleg heeft om meer bruin vetweefsel te activeren en meer lichaamswarmte te produceren wanneer het (erg) koud is. Toch blijft het natuurlijk knap.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Mascha
  8 maart 2016 at 07:27

  Deze techniek is zooo fijn. Ik heb wim mogen ontmoeten en toen hebben we met de hele zaal deze oefening gedaan. Heel raar om mee te maken dat heel de zaal zo lang z’n adem tot anderhalve minuut niet nodig had.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.