Inzicht Zen denken

Je leven door de ogen van een ander

Je leven door de ogen van een ander

Iedereen kent wel van die dagen dat je je ‘mweh’ voelt. Het is dan heel verleidelijk om je te vergelijken met anderen. Met mensen op Instagram die op eeuwigdurende wereldreis zijn, de buurvrouw die altijd vrolijk lijkt of die collega waarbij alles lijkt te lukken. Maar wat als je je leven eens door de ogen van een ander bekijkt?

Vijf jaar geleden droomde ik van wonen in een grote stad, van een baan waar ik voldoening uithaal en van een eigen website over persoonlijke groei. Ondanks alle dankbaarheidslijstjes die ik maak, sta ik er niet vaak genoeg bij stil hoe bijzonder het is dat dit allemaal werkelijkheid is geworden. Niet gek in een maatschappij waar je bijna wordt aangemoedigd om te verlangen naar meer en waar het makkelijker dan ooit is om je te vergelijken met anderen. Als je niet oppast ga je hierdoor geloven dat er altijd wel íets in je leven ontbreekt. En blijf je onbewust zoeken naar het missende puzzelstukje in de puzzel die nooit compleet lijkt te zijn.

Content zijn

Natuurlijk is er niet mis met dromen en streven naar iets wat je nog niet hebt. Integendeel zelfs. Zoals in ‘Vele hemels boven de zevende’ zo mooi wordt gezegd: “De kunst van het leven is niet te snel content zijn met wat je hebt. Want hoe kan het dan ooit beter worden.” Alleen is het minstens zo belangrijk om af en toe, of zelfs iedere dag, te kijken naar wat je nu hebt. Wat nu zo normaal is, is misschien in de toekomst juist hetgeen waar je naar verlangt. Of zelfs mist. Een beetje treurig om bij stil te staan, maar wel één van de makkelijkste manieren om blij te zijn met wat je hebt. Je pakt als het ware een loep en vergroot de mooie dingen in je leven waardoor je ze beter ziet. Met een verrekijker bij een ander gluren om te kijken wat er in je leven ontbreekt, voelt dan volslagen nutteloos. Want waarom zoeken naar iets wat je niet hebt, als je je al zo rijk voelt?

In perspectief

Een andere manier om je leven in perspectief te zetten, bedacht ik pas op een vroege zaterdagochtend. Ik zat met een kop thee op de bank en dacht ineens: ‘Wat als ik mijn leven eens door de ogen van een ander bekijk?’ Ik nam geen specifiek persoon in gedachte, maar probeerde alleen van een afstand naar mijn leven te kijken. Na een minuut of vijf besefte ik dat veel dingen die voor mij normaal zijn, juist voor een ander bijzonder zijn. En dat de dingen waar ik minder tevreden over ben, een ander waarschijnlijk niet eens opvallen of niets voorstellen bij alles wat ik wél heb. Deze oefening kun je op veel verschillende manieren doen, zodat je steeds weer iets nieuws ziet. Kijk eens naar je leven door de ogen van:

  • Je (toekomstige) kind
  • Je liefste vriend
  • Jezelf twee/vijf/tien jaar geleden
  • Je overgrootouders
  • Je huisdier
  • Een dakloze
  • Jezelf over tien/twintig/dertig jaar

Ik raad iedereen aan om op de dagen dat je je ‘mweh’ voelt, je leven onder een loep te leggen of het te bekijken door de ogen van een ander. Meer heb je niet nodig om in een paar minuten de rijkdom te zien die hebt. 

Someone else is happy with less than you have.

Kijk jij wel eens naar je leven door de ogen van een ander?

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply