Activiteiten Reviews

Je leven veranderen met yoga nidra – House of Deeprelax

yoga nidra House of Deeprelax

Als het aan Eliane Bernhard ligt, hoef je niet uren te mediteren of naar therapie te gaan om gezonder en gelukkiger te worden. Slapend kun je je leven veranderen. Ik luisterde een paar weken haar yoga nidra-podcast via House of Deeprelax. Wat heeft het mij gebracht?

Via de yogaschool bij mij om de hoek ervoer ik voor het eerst hoe het is om yoga nidra, ook wel slaapyoga, te doen. Het voelde een beetje als verspilde tijd – je ligt namelijk onder een dekentje en luistert naar een stem – maar die nacht sliep ik wel erg goed. Niet gek, want zoals Shirah eerder vertelde in een artikel over yoga nidra, kom je bij deze yogavorm in een stadium tussen waken en slapen. Je raakt in diepe ontspanning, waardoor de spierspanning en stress in je lichaam afneemt en je hartslag en bloeddruk daalt.

Sinds ik een les slaapyoga heb gevolgd, luister ik regelmatig naar yoga nidra video’s op YouTube. Hier kwam ik ook een voorproefje op de podcast van Eliane tegen. Haar video’s zijn veelbelovend; één is al meer dan 200 duizend keer (!) bekeken. Ik snap het wel, want de combinatie van haar stem en de achtergrondmuziek zorgt ervoor dat ik in een korte tijd tot rust kom. Neem je een abonnement op Eliane’s podcast via House of Deeprelax, dan krijg je onbeperkt toegang tot online yoga nidra-sessies. Ik mocht het uitproberen.

Powernap

De technieken die worden toegepast bij yoga nidra zijn volgens Eliane niet nieuw. Op haar website schrijft ze dat deze vorm van yoga uit een serie eeuwenoude meditatie-oefeningen bestaat. Swami Satyananda Saraswati, oprichter van de Bihar School of Yoga in India, was de eerste die ontdekte dat een deel van je bewustzijn alert kan blijven terwijl je slaapt. Dankzij deze yogi is slaapyoga in de loop der tijd steeds populairder geworden.

Eliane’s podcast bestaat uit ademhalingsoefeningen, ontspannings- en bewustzijnstechnieken, hypnoses en visualisaties. Aan het begin van elke sessie focus je je op je lichaam en daarna word je meegenomen in een (kort) verhaal. Hierdoor kom je vanzelf in een meditatieve staat. Je kunt de podcast zien als een powernap of als een moment voor jezelf voordat je gaat slapen of als je net wakker bent. De lengte van een aflevering varieert van een kwartier tot een half uur.

Droomleven

In het weekend luister ik als ik net wakker ben een podcast en doordeweeks helpt het mij beter in te slapen. Ook als ik ’s nachts opeens wakker word, pak ik mijn telefoon en oortjes erbij. Mijn vriend merkt het toch niet, want het enige wat ik hoef te doen is liggen en ontspannen – net zoals je aan het eind van een yogales in savasana doet. Soms voel ik mijn voeten tintelen en soms val ik tijdens het luisteren in een diepe slaap.

Er zitten ook afleveringen bij waarbij ik visualiseer hoe mijn droomleven eruitziet. Tijdens het schrijven van dit artikel moet ik denken aan een interview met yoga nidra docent Maureen: “In de eerste instantie lijkt yoga nidra een megapowernap; je voelt fysieke rust. Maar het is meer dan dat, want je maakt ook verbinding met je ziel.” Ik zie tijdens het luisteren mezelf achter mijn laptop zitten in de tuin van mijn zelf ontworpen huis. De visualisaties helpen mij in contact te komen met mijn verlangens. Dat is fijn, want in een tijdperk waarin je via social media ziet hoe de rest van de wereld leeft, kan het knap lastig zijn om erachter te komen waar jij behoefte aan hebt.

Niet meer zonder

Hoewel ik de podcast niet als vervanging zie voor een ‘gewone’ meditatie, vind ik het wel een fijne toevoeging. Heb je een vol hoofd en is mediteren zonder begeleiding een stap te ver, dan kan het heel prettig zijn om te ontspannen met yoga nidra. Je gedachten verdwijnen dan langzaam naar de achtergrond, waardoor er meer ruimte ontstaat. Ook zorgt de podcast voor variatie. Vind je mediteren met een timer saai worden, dan is een sessie slaapyoga een goed alternatief. De yoga nidra-podcast heeft dan wel niet voor hele grote veranderingen in mijn leven gezorgd, maar één ding is zeker: ik kan niet meer zonder.

Kosten: € 7,99 per maand of € 5,99 per jaar.
Extra leuk: de prachtige covers bij elke aflevering.
Minpunt: het zou fantastisch zijn als je de podcast via een app kunt luisteren. Je kunt dan net iets makkelijker zoeken naar afleveringen dan wanneer je via je browser op je telefoon de podcast opent.
Sterren: ★★★ en een half (van de vijf sterren).

Luister jij weleens een yoga nidra podcast?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply