Apps Reviews

Je online leven op pauze zetten met een app

Hoe fijn zou het zijn als je je leven even op pauze kon zetten? Tot nu toe heb ik hier nog geen truc voor gevonden, maar er bestaat wel een app die je hier iets dichterbij brengt. Hoe werkt het? En helpt het je echt afkicken van je telefoon?

Een paar maanden geleden, toen ik het abonnement van mijn telefoon mocht verlengen, heb ik uitgerekend hoeveel ik geld ik zou besparen met een simpele prepaid telefoon zonder internet. Het bedrag was bizar hoog, goed voor een stapel boeken of zelfs een vakantie. Ondanks dat ik weet dat ik mijn geld veel nuttiger (én leuker) kan besteden, heb ik toch weer een nieuw abonnement afgesloten. Eigenlijk best zonde, want ik vind het jammer dat ik zoveel uren besteed aan het kijken naar een schermpje. En los van alle voordelen, mis ik de tijd dat ik mijn telefoon nog nuttig gebruikte. De app Pause speelt in op dit gevoel.

Start het echte leven

Pause helpt je om minder gebonden te zijn aan je telefoon. Niet voor niets is de slogan: ‘Pause the digital. Start the real.’ Het werkt heel simpel:

  1. Kies het aantal minuten dat je een pauze wilt nemen, van 30 minuten tot 180 minuten.
  2. Koppel hier een activiteit aan, zoals lezen of sporten. Je kunt hier ook een tekst of foto aan toevoegen.
  3. Druk op de pauzeknop en zet de vliegtuigmodus aan. De klok begint af te lopen.
  4. Lukt het je niet om de ingestelde tijd offline te zijn? Dan komt deze bemoedigende tekst tevoorschijn: ‘Bummer, you are supposed to be offline, but it seems you aren’t.’ Als het je wel is gelukt, word je gefeliciteerd.

Pause screenshot 1Pause screenshot 2

Gewoon uitzetten

De onderliggende gedachte van Pause, die er eigenlijk dik bovenop ligt, is dat je de competitie aangaat met vrienden. Als je besluit om een uur offline te zijn, kun je dit delen op sociale media. Ook kun je vrienden toevoegen of mensen uitnodigen om samen met jou een pauze te nemen. Zoals de makers van de app zeggen: ‘You can enjoy being offline together.’ Natuurlijk kun je ook gewoon je telefoon in de vliegtuigmodus zetten of hem helemaal uitzetten. Als je het mij vraagt, zijn dat de beste manieren om af te kicken – daar heb je zelfs geen app voor nodig.

Besturingssysteem: iPhone en Android.
Kosten: gratis.
Extra leuk: de app werkt simpel en is mooi vormgegeven. Het is een eenvoudige manier om je bewust te worden van de tijd die aan je mobiel besteedt en de moeite die het je kost om iets zonder je mobiel te doen.
Minpunt: even niet online zijn vind ik iets dat je voor jezelf doet, daar hoef je geen wedstrijd van te maken. Daarom vind ik het jammer dat het de bedoeling is dat je dit op social media deelt. Zo ben je indirect toch nog bezig met je telefoon.
Eindoordeel: ★★ (van de vijf sterren).

Hoe verslaafd ben jij aan je telefoon?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply