Psyche Zen denken

Je werk loslaten met een weekly review

Je werk loslaten met een weekly review

Met een vol hoofd verlaat je je werk. Het weekend is begonnen, maar je gedachten zijn nog bij je to-do list. Herkenbaar? Met een weekly review kun je je werk makkelijker loslaten.

Het liefst sluit ik de werkweek af met een lege to-do list en het idee dat ik goed voorbereid ben op de week die gaat komen. In de werkelijkheid ziet de laatste dag voordat ik vrij ben er soms heel anders uit. Er komen spoedvragen tussendoor of ik krijg iets nét niet op tijd af. Rick Pastoor leerde mij een handige techniek om meer rust en overzicht te krijgen voordat het weekend begint.

Terug- en vooruitblikken

In zijn boek ‘Grip’ heeft Rick Pastoor het over een weekly review. Tijdens een weekly review reflecteer je een half uur tot een uur op wat je de afgelopen week hebt gedaan. Ook gebruik je deze tijd om de week daarop te plannen. Je kunt het zien als een wekelijkse opschoon- en planningsactie. Fijn, want hierdoor neem je je werk minder snel mee naar huis. Zo begin je:

 1. Kies een vast tijdstip.
  Misschien eindigt je week op vrijdag of juist op een andere dag. Kies in elk geval een vast moment waarop je een weekly review doet. Hierdoor is de kans groter dat het een gewoonte wordt.
 2. Bekijk je agenda om te zien wat je hebt gedaan.
  Begin dan met terugblikken. Wat voor afspraken heb je gehad? En welke vervolgacties zijn er uit deze overleggen gekomen? Alles wat je binnen twee minuten kan afronden, doe je meteen. De rest zet je op je to-do list.
 3. Check je mailbox en notities.
  Zijn er mails waar acties voor jou in staan? Zet deze taken dan ook op je to-do list. Hetzelfde geldt voor de notities die je hebt gemaakt in je notitieblok of op je laptop. Staan hier ook acties tussen, noteer deze dan. Op deze manier heb je één lijst met acties.
 4. Zet de taken in je agenda.
  Nu je klaar bent met het vullen van je to-do list, kun je kijken welke van deze taken je de komende week op wil pakken. Reserveer hiervoor tijd in je agenda. Heb je doelen waar je aan wil werken? Maak hier dan ook tijd voor vrij.
 5. Kijk kritisch naar je afspraken.
  ‘Alles doen is makkelijk, minder doen vraagt om moed’, las ik op het Instagram-account van Pyschologie Magazine. Wees kritisch op de afspraken die je in je agenda hebt staan voor de komende week. Moet je echt bij deze overleggen zijn? Of kun je het ook op een andere manier oplossen? Vraag jezelf ook af of je nog iets moet voorbereiden. Zorg dat je tijd hiervoor vrijmaakt in je agenda.

Maak de review persoonlijk

Een weekly review lijkt misschien veel tijd te kosten, maar als je eenmaal doorhebt welke stappen je allemaal moet zetten, gaat het vanzelf. Hoe vaker je het doet, hoe natuurlijker het voelt. Ook kun je zelf een aantal stappen toevoegen aan je checklist om het leuker en makkelijker te maken. Denk aan je week een cijfer geven of kort opschrijven wat je wel en geen energie gaf. Haal er in elk geval dingen uit die voor jou goed werken. Het moet je immers helpen om je werk makkelijker te maken en met een leeg hoofd het weekend in te gaan.

Op zoek naar meer tips om je werk los te laten? Shirah schreef een artikel over wat je kunt doen als je thuiskomt van werk.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Wat helpt jou om je werk los te laten?

You Might Also Like

2 Comments

 • Dio
  11 april 2019 at 12:17

  Ik ben hier echt nog niet goed in, maar probeer het wel. Want als freelancer stopt je werkt nooit en dat is soms weleens vervelend..

  • Lisa
   12 april 2019 at 17:53

   Dat lijkt me inderdaad lastig. Goed dat je het blijft proberen!

  Leave a Reply