Psyche Zen denken

Je werk plannen met de abcd-methode (Eisenhower matrix)

Je werk plannen met de abcd-methode

Je zen voelen, zit hem vaak in hele alledaagse dingen, zoals ontspannen de werkdag doorkomen. Het stikt van de methoden die je kunnen helpen bij werkstress, maar niet voor iedereen werkt dezelfde techniek. Onlangs kwam ik de abcd-methode tegen. Ik leg uit hoe deze methode je helpt meer orde te brengen in je werkzaamheden.

Ik kan mijn dag nog zo strak hebben gepland, er zijn altijd momenten waarop ik misschien iets van mijn planning afwijk. Soms doe je net iets langer over een taak dan je dacht, heb je een gezellig gesprek met een collega of komt er een vraag tussendoor. Daarom gaf ik laatst ook de tip om uren vrij te houden. Toch kan ik niet helemaal zonder planning, want dan zou ik nooit dingen gedaan krijgen die ik echt af wil hebben. Met de abcd-methode kan ik op een inzichtelijke manier orde brengen in de chaos.

Urgent of niet?

Ik kwam deze techniek tegen in het boek In 10 Stappen Je Stress Beheersen en noem het voor het gemak ‘de abcd-methode’. Als ik zoek naar meer artikelen, zie ik dat het geïnspireerd is op de Eisenhower matrix. Net als de matrix, geven de letters ook aan hoe belangrijk een taak is:

 1. A-taak: een taak die je vandaag nog moet doen.
  Voorbeeld: dringende e-mails beantwoorden.
 2. B-taak: deze taak is ook belangrijk, maar hoeft niet meteen af te zijn. Hij kan wel veranderen in een a-taak.
  Voorbeeld: artikelen schrijven voor komende week.
 3. C-taak: deze taak moet ooit wel gedaan worden, maar kun je wegstrepen van de lijst als dat nodig is.
  Voorbeeld: uitwerken van een nieuw design.
 4. D-taak: een taak die je ook over kunt laten aan iemand anders.
  Voorbeeld: zenkalender door Shirah laten maken, maar ik merk dat deze soort taak niet voor iedereen toepasbaar is.

Slim je dag indelen

Hoe gebruik je deze techniek dan? Voeg achter elke taak op je to-do list één van de letters toe. Vervolgens kun je je dag indelen zoals jij dat wilt. Als je een relaxte dag voor de boeg wilt hebben, is het slim om eerst met de a-taken te beginnen. Heb je meerdere a-taken? Ook deze kun je rangschikken, begin dan met de belangrijkste taak in het rijtje.

Ben jij bekend met deze techniek?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.