Mindfulness Zen doen

Je zintuigen als sleutel naar een mindful leven

Zintuigen als sleutel mindful leven

Dat meer mindful leven niet ingewikkeld hoeft te zijn, ontdekte ik pas tijdens een zintuigenmeditatie. Het begint allemaal met – je raadt het al – je zintuigen beter gebruiken. Iets waar iedereen baat bij heeft. 

Ik vertelde een tijd geleden al over de zintuigenmeditatie die ik in het bos deed. Een bijzondere wandeling waarbij we werden uitgenodigd om onze zintuigen om en om te gebruiken. Na een paar minuten inkomen – ik ruik niet dagelijks aan een boom – was ik dolenthousiast. Deze oefening gaf de wandeling in de natuur namelijk een totaal andere dimensie. Het leek alsof ik een 3D-bril op had gezet, mijn neus opnieuw was afgesteld, mijn huid twintig keer gevoeliger was en mijn oren waren gegroeid. Ik had aandacht voor alles dat er was. Van de allerkleinste sprietjes onkruid tot de knisperende bladeren onder mijn schoenen.

Geen intern geblaat

Eenmaal thuis probeerde ik deze ervaring te analyseren. Lang de tijd had ik daar niet voor nodig, want het was eigenlijk zo klaar als een klontje: door op mijn zintuigen te focussen, had ik even geen aandacht voor mijn gedachten. De to-do list die eerst door mijn hoofd spookte verdween naar de achtergrond, net zoals mijn innerlijke criticus en ander intern geblaat. En omdat ik nu niet afgeleid werd door al deze hersenspinsels en gedachtekronkels, was ik mij veel bewuster van de schoonheid om mij heen. Alles leek mooi, interessant en nieuw door deze simpele oefening. Als dat geen mindfulness is.

Sinds deze middag in het bos probeer ik mijn zintuigen veel beter te gebruiken. Loop ik ’s ochtends naar het station dan luister ik naar de geluiden van de ontwakende stad, eet ik iets dan probeer ik extra goed te proeven en heb ik een paar loze minuten tussen een afspraak, dan focus ik me om en om op mijn zintuigen. In deze korte tijd heeft beter kijken, luisteren, ruiken, voelen en proeven mij al veel gebracht. Niet alleen leef ik hierdoor meer in het moment, ik heb ook oog (of oor) voor dingen die ik eerst amper opmerkte.

Train die zintuigen

Heb ik je geïnspireerd met mijn overenthousiaste verhaal over mijn zintuigen? Dan raad ik je aan om onderstaande tips te proberen. Niet alleen leuk om te doen, maar ook een goede manier om je zintuigen te trainen.

 1. Geef woorden aan een zintuigelijke ervaring. Gek genoeg geven we zelden woorden aan zintuigelijke ervaringen. Breng daar verandering in door geuren, kleuren en sensaties in detail te beschrijven. Benoem het in je hoofd, schrijf het op of vertel het aan een ander.
 2. Houd een natuurdagboek bij. Ik ben groot fan van het bijhouden van een natuurdagboek. Het vergroot je natuurbewustzijn en leert je tegelijkertijd beter je zintuigen gebruik. Lees hier hoe je zo’n dagboek bijhoudt.
 3. Probeer geluiden te identificeren. Als je goed luistert, is het nooit echt stil om je heen. Aan de meeste geluiden zijn we alleen zo gewend, dat we ze bijna niet meer horen. Denk aan het geluid van de koelkast, de elektrische tandenborstel en je voeten die de grond raken. Zet een timer op vijf of tien minuten en focus je op de geluiden om je heen. Wat hoor je? En waar komt het geluid vandaan?
 4. Speel voor toerist. Loop je in een onbekende stad dan is het een eitje om je zintuigen goed te gebruiken. Maar ook als je je woonplaats door en door kent, kun je het door de ogen van een toerist bekijken. Loop mee met een officiële rondleiding of zoek zelf de toeristische hotspots op. Grote kans dat je dingen ziet die je nog nooit waren opgevallen.
 5. Maak een kleurenwandeling. Ook leuk om te doen: tijdens een wandeling focussen op de kleuren om je heen. Welke kleuren merk je meteen op? Wat vind je de mooiste kleur? En welke kleuren zie je pas na een tijdje?

Gebruik jij je zintuigen bewust? En heb jij een fijne oefening om je zintuigen beter te gebruiken?

You Might Also Like

2 Comments

 • Mei Qi
  27 oktober 2019 at 09:10

  Wat een mooi en interessant artikel! Ik gebruik mijn zintuigen niet bewust, maar de tips ga ik gebruiken 🙂

 • Leave a Reply