Interviews Yogapaspoort

Jorine: “Yoga heeft mij leren surfen op de ups and downs van het leven”

Jorine Janssen Oceaanyoga yoga

Op de middelbare school kwam Jorine voor het eerst in aanraking met yoga. Nu, jaren later, wil ze op deze zelfde plek de kracht van yoga overbrengen. Jorine: “Yoga heeft mij letterlijk weer verankerd in mijn lichaam.”

Naam + leeftijd:

Jorine Janssen, 36 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Tijdens een faalangsttraining in 6 VWO kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga. Sindsdien ben ik in golven op ontdekkingsreis in yogaland. Via hatha yoga op de middelbare school naar ashtanga, vinyasa, anusara en later ook yin. Toen ik studeerde aan de kunstacademie poetste ik mijn yogalessen bij elkaar als zogenaamde ‘karmayogi’. Daarna volgden er periodes van eb en vloed qua yogapractice. Soms deed ik drie keer per week yoga en soms maanden niet.”

“In 2014 was ik herstellende van een burn-out en vond ik mijn heil in yoga. Ik verdiepte me in de yogafilosofie en integreerde het achtvoudige yogapad in mijn leven. Rond die tijd besloot ik me om te scholen tot yogadocent en zwangerschapsmasseur. Afgelopen jaar heb ik de opleiding voor yogatherapie afgerond. Hiermee hoop ik de yogafilosofie, de helende werking van yogahoudingen en de holistische visie op gezondheid over te brengen op jongeren op middelbare scholen. De plek waar het voor mij allemaal begon.”

Welke yogasoort doe je en waarom?

“Hoe yang ik als adolescent begon, zo yin ben ik nu. De meeste creativiteit haal ik uit vinyasa yoga – vooral de workshop van David Lurey zijn favoriet – maar de meeste voeding en herstel vind ik nog steeds in yin en hatha yoga.”

Vergeet die modellen op de cover van fancy yogamagazines, leer je lichaam te voelen en voeden van binnenuit.

Wat zijn je favoriete yogahoudingen?

“Mijn favoriete houdingen zijn de gedraaide halve maan houding, de lage lunge, de boomhouding, wild thing en de piramide.”

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Yoga heeft mij letterlijk weer verankerd in mijn lichaam en geleerd om te surfen op de ups en downs van het leven. Ook heb ik door yoga geleerd om onrust en ongemak in mijn lichaam en geest ‘uit te zitten’. Dat is nog steeds werk in uitvoering.”

Associeer jij yoga met het Hindoeïsme?

“Ook al heeft de klassieke yoga zijn wortels in de Veda’s en het Hindoeïsme, ik zie het niet als iets ‘Hindoeïstisch’. Voor mij is het universele wijsheid verpakt in een set leefregels en oefeningen om lichaam en geest uit te lijnen met alomvattende liefde en wijsheid. Asana per asana en adem per adem maakt het je een zuiverder, completer en gelukkigere versie van jezelf. Dat is niet alleen waardevol voor je eigen welbevinden, maar ook voor de rest van de wereld.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Vergeet die modellen op de covers van fancy yogamagazines, leer je lichaam te voelen en voeden van binnenuit. Focus je op de inner alignment in plaats van hoe het volgens het boekje hoort.”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply