Inzicht Zen denken

Kijk eens om je heen

Soms is de wereld zo klein als het scherm van mijn telefoon. Zonde, want hierdoor heb ik niet door wat er allemaal om mij heen gebeurt. Mis ik een luchtballon, een boom waarvan ik de naam nog niet ken of de glimlach van een voorbijganger. Wat zie je eigenlijk als je echt om je heen kijkt?

Als ik moet wachten is mijn telefoon mijn grootste valkuil. Ik weet niet eens meer hoe ik deze tijd vulde voordat ik een telefoon had. Gister wachtte ik op een grasveld tegenover een meer, keek ik even om mij heen en besloot toen een selfie te maken (ja echt). Op het moment dat ik de foto wilde maken, zag ik in mijn ooghoek iets bewegen. Het was een baby-zwaan die met grofgeweld een vis ving en vervolgens opat. Een mini-natuurfilm, recht voor mijn neus, die ik bijna miste omdat ik een onzinnige selfie wilde maken. Waar was ik mee bezig?

Boomstronk

Ook in de trein merk ik soms dat mijn wereld niet groter is dan het scherm van mijn telefoon. Ik probeer zoveel mogelijk boeken te lezen of anders naar buiten te kijken, maar vaak scroll ik toch weer doelloos door Instagram. Als ik besluit meer aandacht te hebben voor mijn omgeving, zie ik dingen die ik niet had willen missen. Zo zag ik pas een man om half acht ’s ochtends in het bos op een boomstronk zitten. En raakte ik in gesprek met een vreemde over een dichtbundel die hij aan het lezen was.

Als natuurgids in spe leer ik op een andere manier naar de natuur kijken. Planten, vogels, insecten en zelfs stenen krijgen langzaam betekenis. Ook kijk ik nu op alle niveaus naar de natuur: van de bodem tot de toppen van de bomen. Het klinkt misschien gek, maar dit is echt een verrijking van mijn leven. Alsof ik een compleet nieuwe bril heb opgezet. Want dingen die er altijd al waren, vallen nu ineens op.

Je neus achterna

Ook als ik niet in natuur ben, wil ik nog beter om mij heen leren kijken. Niet te veel bezig met mijn telefoon of de trein die ik moet halen, maar met de wereld om mij heen. Net zoals mijn vader, die ieder bordje op een gebouw leest, elke onbekende straat in loopt en, zoals hij zelf zegt, ‘altijd zijn neus achterna gaat’. Daarom mijn oproep aan iedereen, inclusief ikzelf: kijk eens écht om je heen, want er is zo veel meer te zien.

You Might Also Like

14 Comments

 • Iris
  16 september 2016 at 13:40

  Helemaal mee eens! Ik merk dat ik ook te vaak doelloos op Instagram zit te scrollen (ook al kan ik wel echt oprecht genieten van de mooie plaatjes), maar er is een grens. Ik probeer ook meer om me heen te kijken en soms ook gewoon eens te wachten en te genieten van mijn rust.

  • Shirah
   16 september 2016 at 20:36

   Ja, er is inderdaad een grens. Mooi om bewust te genieten van je rust!

 • Olga
  16 september 2016 at 15:25

  Wat mooi dat je zo naar de natuur kijkt! Een zijn met de natuur is voor mij ook een verrijking van mijn leven 🙂

  • Shirah
   16 september 2016 at 20:39

   Wat leuk! Inspirerende blog heb je trouwens.

   • Olga
    19 september 2016 at 09:46

    Dankjewel! Leuk om te horen 😀 ik vind jullie blog ook erg inspirerend 🙂

 • Daniëlle
  16 september 2016 at 15:43

  Dit is echt zo waar! In de trein kijk ik eigenlijk nooit op mijn telefoon, want ik lees altijd een boek. Maar soms vind ik het zo fijn om uit het raam te kijken, zeker als het een beetje gaat schemeren en de zon onder gaat. De trein die ik altijd neem rijdt ook altijd door weilanden, echt heel mooi. Thuis probeer ik mijn telefoon ook zo min mogelijk te pakken, zo krijg ik ook veel meer gedaan.

 • Sanne
  16 september 2016 at 16:28

  Ik ben het er ook helemaal mee eens 🙂
  Ik probeer mij ook steeds meer bewust te worden van wanneer ik gelijk naar mijn telefoon grijp. Soms is instagram ook wel leuk, dus ik zeg dan tegen mezelf dat ik er 5 min op mag kijken en that’s it (op een treinreis van 30 min bijv.)
  Ik merk ook dat ik gewoon bijna onrustig wordt als ik ‘niks’ te doen heb, terwijl af en toe even om je heen kijken zonder al die prikkels denk ik heel goed voor je is 🙂

  • Shirah
   16 september 2016 at 20:40

   Goede tip, zo’n tijdslimiet ga ik ook eens proberen!

 • Koen
  16 september 2016 at 18:21

  Daarom ben ik een tijd geleden helemaal met social media gestopt. Zat ik eerst uren op mijn scherm te staren, nu mis ik het niet eens meer. Ik heb veel meer tijd voor belangrijkere dingen en is de wereld weer een stuk groter dan het beeldscherm van mijn telefoon.

  • Shirah
   16 september 2016 at 20:46

   Wauw, wat knap! Ik ben heel benieuwd hoe je dat gedaan hebt.

 • Jeanine
  16 september 2016 at 18:35

  Doelloos scrollen uit verveling doe ik ook gauw, terwijl de wereld om je heen observeren eigenlijk zoveel leuker is. Mooie reminder dit artikel!

 • Marle
  17 september 2016 at 18:04

  Ohh zo mee eens! Ik probeer hier de laatste tijd ook echt steeds meer bij stil te staan. Meer in het moment te leven, dingen écht beleven en dat geluk op dat moment dan ook voelen. Vroeger, toen ik nog studeerde en een minder druk leven + verantwoordelijkheden had was ik hier zoveel beter in. Ik mis het echt!

 • Merle
  19 september 2016 at 21:03

  Prachtig artikel, en helemaal mee eens! Voor mij werkt het om mijn geluid (en trilstand ook!) uit te zetten. Dan kijk ik op mijn eigen tempo of ik nog berichten heb. Het zorgt ervoor dat ik hooguit twee keer per dag mijn mobiel unlock. Voor mij was de grootste valkuil wel om er niet ‘loner’ uit te zien (dan pakte ik namelijk altijd mijn mobiel). Maar sinds ik een boek meeneem en het geluid van mijn mobiel uitzet, ben ik een stuk prettiger.

 • Leave a Reply