Apps Reviews

Laat je angsten los met MindShift

Maak je je vaak zorgen, heb je last van faalangst of ga je discussies liever uit de weg? De makers van de app MindShift zijn ervan overtuigd dat je pas groeit, als je je angsten onder ogen durft te komen. Daarom ontwikkelden ze een soort stappenplan om hiermee om te gaan. Hoe het werkt, vertel ik in deze review.

Iedereen is wel eens ergens bang voor. Angst is een natuurlijke reactie om snel te kunnen reageren op bedreigende situaties. Maar als je je bijna continu angstig voelt, dan kom je niet meer aan rust toe en put je jezelf op den duur uit. MindShift dient als hulpmiddel om beter om te gaan met angst, maar het vervangt natuurlijk nooit een psycholoog of psychiater.

Kies jouw situatie

Het eerste wat mij opvalt aan de app is dat je situaties kunt toevoegen aan je account. In totaal zijn er zeven verschillende situaties, die ik voor het gemak in simpele woorden heb vertaald (de app is in het Engels): piekeren, toetsangst, sociale angst, prestatieangst, angst voor conflicten, paniekaanvallen en perfectionisme. Het verschil tussen toets- en prestatieangst is mij niet helemaal duidelijk; ik zie het allebei als faalangst, maar schijnbaar vonden de makers het belangrijk om deze angsten op te splitsen.

screenshot1_mindshiftscreenshot2_mindshift
Het zijn hele concrete situaties, dus dat maakt het makkelijk om er één te kiezen die herkenbaar is. Aangezien ik laatst een artikel over perfectionisme schreef, leek het mij handig om voor deze situatie te kiezen. Een situatie begint altijd met een introductie over de kernmerken die bij deze angst horen. Fijn, want door de achtergrondinformatie kun je beter achterhalen wanneer de angst realistisch is en wanneer niet. Met een test kun je controleren of je ook echt last hebt van die angst. Daarna volgen een aantal stappen om de angst los te laten. Dit begint met quotes passend bij de situatie en een aantal ‘chill out tools’, zoals visualiseren en mediteren. De oefeningen en quotes kun je markeren als favoriet, zodat je er later snel weer bij kunt. Tenslotte staan er een paar tips die je meteen kunt toepassen. Bij perfectionisme is dit bijvoorbeeld het delegeren van taken of stoppen met een opgestelde mail tig keer controleren.

‘Anxiety 101’-boekje

Of de app ook echt werkt om actief met je angsten aan de slag te gaan, betwijfel ik. Waarschijnlijk heb je op een gegeven moment alle tips en oefeningen gehad, maar het idee vind ik wel heel leuk. Ook kun je telkens een situatie opnieuw beoordelen, dus dan kun je zien of je vooruit bent gegaan. Dit werkt voor mij in elk geval motiverend. Verder vind ik het ‘Anxiety 101’-boekje handig. Hierin staan negen belangrijke vragen over wanneer je de app kunt gebruiken en waarom het belangrijk is dat je met je angsten aan de slag gaat. De informatie is standaard, maar het geeft in elk geval antwoord op de belangrijkste vragen. Wat mij betreft mag deze informatie zelfs nog iets uitgebreider, want het geeft je meer inzicht in je angst. Hoe dan ook vind ik het gebruik van deze app een goed begin om met je angsten te leren omgaan!

Besturingssysteem: iPhone en Android.
Kosten: gratis.
Extra leuk: je kunt aan de tips merken dat de app gebaseerd is op cognitieve gedragstherapie. Dit staat voor het veranderen van je denken, zodat je je ook anders gaat voelen. De app is dus echt gemaakt om je te helpen.
Minpunt: ik vind de stem van de mindfulness oefeningen niet heel prettig. Voor deze oefeningen zou ik misschien een andere app gebruiken. Ook mag het uiterlijk wel een likje verf gebruiken wat mij betreft. Maar goed, dat is natuurlijk niet het belangrijkste.
Eindoordeel: ★★★ (van de vijf sterren).

Ben je bekend met deze app? En lijkt het je wat?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Else
  4 mei 2016 at 17:32

  Haha, ik was net bezig om een opgestelde mail tig keer te controleren en toen las ik dit artikel. Nu heb ik de mail maar gewoon verstuurd! Lijkt me een hele fijne app om eens uit te proberen 🙂

  • Reply
   Lisa
   5 mei 2016 at 11:42

   Haha, wat grappig! Goed gedaan 🙂 En ja, de app is echt leuk!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.