Inzicht Zen denken

Lang leve vergankelijkheid

lang_leve_vergankelijkheid

Dat alles in dit leven tijdelijk is, vind ik meer dan lastig. Waarom kunnen dingen niet blijven zoals ze zijn? En waarom kan ik er geen invloed op uitoefenen? De boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh heeft hier een inspirerende kijk op. 

“Vanaf het moment dat je geboren bent, ben je eigenlijk al aan het sterven”, zei mijn vriend pas tijdens de afwas. “Heb je daar wel eens bij stilgestaan?” Ik knikte. Vaak genoeg denk ik daarover na, in het verleden zelfs iets té vaak waardoor de mooiste momenten een donker randje kregen. Tegenwoordig probeer ik hier minder mee bezig te zijn. Het is namelijk een gegeven dat alles in dit leven tijdelijk is. Of zoals de Griekse filosoof Heraclitus mooi zei: “Verandering is de enige constante.” Het heeft geen zin je hiertegen te verzetten, het levert je niets op. Integendeel zelfs. Het is als zwemmen tegen de stroom in, terwijl je weet dat je uiteindelijk toch kopje onder gaat. Beter is het om te accepteren dat vergankelijkheid bij het leven hoort. Hoe lastig dat soms ook is.

Lied van het leven

De laatste tijd probeer ik me te focussen op de positieve kant van vergankelijkheid (ja, die is er!). Hierdoor vind ik het makkelijker te accepteren dat alles constant in beweging is. Ik kwam op dit idee door het boek ‘Sereniteit‘ van de boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh. Hij schrijft: “Vergankelijkheid is geen negatieve noot in het lied van het leven. Als er geen vergankelijkheid zou zijn, zou er geen leven mogelijk zijn. Hoe zou je dochtertje anders kunnen opgroeien en een mooie jongedame kunnen worden? Hoe zou je zonder vergankelijkheid ooit kunnen hopen je lijden te kunnen transformeren? Daarom zouden we moeten zeggen: ‘Lang leve vergankelijkheid’.”

Het huidige moment

Volgens Thich Nhat Hanh is het zelfs bevrijdend om te beseffen dat alles in dit leven tijdelijk is: “Stel dat je boos bent op je partner. Hij of zij heeft iets gezegd waardoor je intens lijdt. Je lijdt zo veel dat je ernaar verlangt om iets terug te zeggen om hem of haar te laten lijden, zodat je eigen leed afneemt. Als je dat doet, zal hij of zij iets terugzeggen wat jou nog meer doet lijden. Zo zijn jullie allebei bezig de woede te laten escaleren.” De boeddhistische leraar schrijft dat je dit kunt voorkomen door een seconde of drie te visualiseren hoe de ander over 300 jaar zal zijn. Een snelle manier om te beseffen dat het dom is om elkaar te laten lijden in het huidige moment en in te zien dat je blij moet zijn dat de ander er nu nog is.

Inzien dat alles tijdelijk is, maakt het leven minder vanzelfsprekend. Ik denk dat het er zelfs voor kan zorgen dat je meer geniet van de kleine dingen en zin en onzin moeiteloos van elkaar kunt scheiden. Dan is vergankelijkheid niet iets waar je tegen moet vechten, maar wat je kunt omarmen.

Vind jij het lastig dat alles vergankelijk is?

 

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.