Ontspanning Zen voelen

Op mijn nachtkastje: leven, leven en nog meer leven

Op mijn nachtkastje: leven, leven en nog meer leven

Als je iemand beter wilt leren kennen, hoef je alleen maar op zijn of haar nachtkastje te spieken. Daarom deel ik in deze nieuwe rubriek de boeken die naast mijn bed liggen. De afgelopen weken las ik verrassend veel over het leven. 

‘Hoe leef je het leven’ – Flow Special

Toen een vriend dit boek bij mij thuis zag liggen, zei hij: “Dat is echt een boek voor mensen van onze leeftijd.” Ik ben het met hem eens. In je twintiger jaren – ik klink nu als een oma – probeer je toch op de één of andere manier het leven uit te vinden. Een hulpmiddel dat je daarbij kan helpen, is het verzamelboek van Flow Magazine. De mooiste inzichten die voorbijkwamen in interviews met mindfulnessdeskundigen, filosofen, psychiaters en andere denkers van deze tijd, zijn hierin gebundeld. Je leest onder andere hoe je met aandacht leeft, betere keuzes maakt en uit de automatische piloot stapt. Onderwerpen waar ik, als Zenzoeker, nooit genoeg van krijg.

‘Voorbij de vorm’ – Steven Bodian

Een boek waar ik me al een tijd doorheen probeer te worstelen, is ‘Voorbij de vorm’. Niet omdat ik het niet goed vind, maar omdat het pittige stof is. Pyschotherapeut Steven Bodian deelt een nieuwe en vooral kritische kijk op mindfulness. Zo waarschuwt hij voor een mogelijke valkuil; jezelf steeds willen verbeteren, waardoor je altijd een subtiel gevoel hebt van tekortschieten. Volgens Bodian gaat mindfulness om het werkelijk leren kennen van jezelf. In zijn boek vind je daarom tips, oefeningen en meditaties om je aangeboren heelheid, ook wel Zijnsbesef, te realiseren. Zo ver ben ik nog lang niet. Waarschijnlijk duurt het nog wel een maand of twee voordat ik écht begrijp waar deze psychotherapeut over schrijft. Stof tot nadenken is het dus zeker.

‘Zen en de kunst van eenvoudig leven’ – Shunmyo Masuno

Ik woon om de hoek van een boekwinkel en kijk iedere dag of er nieuwe boeken in de etalage staan. Toen ik ‘Zen en de kunst van eenvoudig leven’ zag, wilde ik het boek meteen kopen. Eenvoudig leven is namelijk een onderwerp waar ik veel over lees en schrijf (klik, klik, klik). Toch besloot ik het boek bij de bibliotheek te reserveren, ik wil namelijk geen uitpuilende boekenkast. Dat ik het niet gekocht heb, ben ik achteraf blij om. De Japanse zenmonnik Shunmyo Masuno deelt leuke tips om je leven te vereenvoudigen, maar ook niet meer dan dat. Ik mis diepgang in dit 220 pagina’s dikke boek. Wel is het fijn leesvoer voor het slapen, omdat het uit allemaal korte stukjes bestaat. Geen vernieuwende inzichten, maar wel welkome reminders om je leven te versimpelen.

‘Leven zonder stress’ – Patrick Kicken

Heel toevallig, of juist niet, las ik deze maand veel boeken over het leven. Afgelopen weekend dook ik in ‘Leven zonder stress’ van Patrick Kicken. Een boek dat niet beweert je te genezen van stress, maar je wel aanzet om een aantal thema’s in je leven onder de loep te leggen. En dat is natuurlijk nooit verkeerd. Patrick vertelt over zijn burn-outs en het drastisch omgooien van zijn leven. Want: een goedbetaalde baan, een mooi huis, een dikke auto en verre vakanties maakten hem alles behalve gelukkig. Een aanrader voor iedereen die op zoek naar geluk of herstellende is van een burn-out. Een kleine kanttekening: houd je niet van quotes, dan is dit boek niets voor jou. Op bijna elke pagina staat er namelijk wel één.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

En welke boeken liggen er op jouw nachtkastje?

You Might Also Like

2 Comments

 • Sofie
  26 november 2019 at 20:49

  Oh die Flow special ligt ook klaar om te lezen 🙂
  Ik lees ondertussen Nooit meer te druk van Tony Crabbe, De dr. Ludidi vastenmethode v Samefko Ludidi. En Zondagskind van Judith Visser.

  • Shirah
   1 december 2019 at 14:06

   En wat vind je van het boek? Ik moet ‘Nooit meer te druk’ nodig weer eens herlezen.

  Leave a Reply