Liefde Zen voelen

Liefdevol communiceren volgens Thich Nhat Hanh

Liefdevol communiceren volgens Thich Nhat Hanh

Communicatie is een wisselwerking tussen luisteren en spreken. Spreken gaat ons meestal makkelijk af, maar luisteren? De boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh is een expert op het gebied van liefdevol spreken en luisteren met compassie. Hoe leer je liefdevol communiceren? En belangrijker nog: wat levert het je op?

“Goed luisteren is moeilijk.” Met deze zin opent een artikel in Psychologie Magazine. Dit komt omdat we luisteren minder belangrijk vinden dan spreken. Ook vinden veel mensen het heerlijk om over zichzelf te praten en een zegje te doen. Zonde, want luisteren blijkt belangrijk te zijn voor je persoonlijke ontwikkeling en intellectuele groei (handig voor als je carrière wilt maken!).

Zo leer je liefdevol communiceren

In ‘Spreken met liefde, luisteren met compassie’ geeft Thich Nhat Hanh een aantal tips om aandachtiger te communiceren. Het verbeteren van je communicatie werkt volgens de spiritueel leraar helend in relaties en op je werk. Op een hoger niveau heeft de hele wereld er baat bij. Niet voor niets is Thich Nhat Hanh een vredesactivist. Met deze oefeningen train je jezelf in liefdevol communiceren:

  1. Schrijf een brief. Een liefdesbrief, een vredesbrief, een brief om te kunnen vergeven of gewoon zomaar. Woorden op papier zetten geeft inzicht in problemen en laat je nadenken over waarom iets wel of niet zo is. Volgens Thich Nhat Hanh is het nooit te laat om een brief te schrijven. Dus twijfel je? Doen! Zelf al ben je niet van plan de brief te versturen, want daar zijn nachtkastjes voor.
  2. Drink aandachtig een kop thee. Theedrinken is volgens Thich Nhat Hanh de perfecte manier om de communicatie met jezelf aan te gaan. ‘Mindful theedrinken’ noemt hij het. Het is schijnbaar zelfs een soort boeddhistisch bevel, want door je aandacht alleen op de thee te richten, ben je compleet aanwezig. Niet nadenken, het enige wat je hoeft te doen is je te focussen op de thee.
  3. Gebruik ‘de cake in de koelkast’. De derde tip vind ik best een geinige oefening en ik wist niet dat deze bestond. De uitspraak betekent dat je een pauze wilt nemen van een (heftige) discussie. De cake gebruik je dan als middel om de harmonie terug te brengen. Er hoeft natuurlijk geen echte cake in de koelkast te staan; het houdt in dat je een grens aangeeft en dat de ander inziet dat je op dat moment even niet meer verder wilt praten. Je kunt ook gewoon een kop thee zetten en die tijd gebruiken om af te koelen.
  4. Spreek een mantra uit. In het boeddhisme worden mantra’s vaak gebruikt als een soort gebed. Ook Thich Nhat Hanh gebruikt mantra’s om mindful te communiceren. Zo is ‘Dit is een gelukkig moment’ een mantra en ‘Ik ben er voor je’. Maar je kunt een mantra gemakkelijk naar je eigen woorden vertalen. Als je een spannend gesprek hebt, kun je jezelf meer zelfvertrouwen geven door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik sta sterk in mijn schoenen’.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Sta jij wel eens stil bij hoe je met anderen communiceert?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply