Interviews Yogapaspoort

Lisan: “Door yoga voel ik me blijer en meer aanwezig”

Lisan Kerkhof yogapaspoort

In deze nieuwe rubriek interviewen we yogi’s over de rol die yoga in hun leven speelt, hun favoriete yogahouding en meer. Kinderyogadocent Lisan bijt het spits af. “Als ik smoezen bedenk om geen yoga te doen, weet ik dat dit veelzeggend is en ik juist yoga moet gaan doen.”

Naam + leeftijd:

Lisan Kerkhof, 27 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Dat weet ik eigenlijk niet zo goed meer. Ik weet wel dat ik zo’n zeven jaar geleden nieuwsgierig raakte naar yoga. Ik heb toen een vriendin zo ver kunnen krijgen mee naar een proefles te gaan. Zij vond het maar niets en ik was meteen verkocht!”

Welke yogasoort doe je en waarom?

“Het laatste jaar doe ik vooral yin yoga. Ik kwam hiermee in aanraking toen ik op yoga-detox vakantie was op Ibiza een paar jaar geleden. We begonnen de dag toen met beweging en daarna een yin yoga les buiten in de ochtendzon. Ik merkte meteen dat deze vorm van yoga mij heel veel kan brengen en kan leren! Ik was snel geneigd ‘over mezelf heen’ te leven. Ik sta dan op de automatische piloot en negeer wat ik echt voel, wat er zich afspeelt in mijn lichaam. Bij yin yoga is het onmogelijk te negeren wat je voelt. Zelfs de diepste emoties die opgeslagen liggen in je lichaam komen omhoog in de houdingen. Dit is denk ik door de combinatie van het lang, drie tot vijf minuten, in houdingen liggen en de diepe strekkingen die je maakt. Heel fijn!”

 Yoga kan confronterend zijn als je minder lekker in je vel zit, maar dat brengt juist zoveel.

Wat is je favoriete yogahouding?

“Mijn favoriet is de Reclining Twist, de liggende draaiing. Deze houding geeft een stretch aan je hele lichaam en is erop gericht spanning te ontladen. Ik heb gehoord dat deze houding je lichaam ook ontgift, doordat je al je organen als het ware uitwringt. Deze houding geeft mij veel opening en ruimte.”

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Een heleboel! Het voelen van een thuis in mijn eigen lichaam, een gevoel wat ik overal mee naar toe neem. Het ervaren van ruimte in mijn lichaam, wat me helpt ruimte in te nemen in mijn dagelijkse leven. Een geaard gevoel, waardoor ik me veel sterker voel. Het bij mezelf kunnen blijven. Een moment van totale rust. Het in gang zetten en op gang houden van mijn persoonlijke ontwikkeling. Intens voelen. Allemaal cadeautjes. Als ik smoezen bedenk om geen yoga te doen weet ik dat dit veelzeggend is en ik juist yoga moet gaan doen. Yoga kan confronterend zijn als je minder lekker in je vel zit, maar dat brengt juist zoveel. Ik voel me altijd blijer en meer aanwezig na het doen van yoga.”

“Daarnaast heb ik onlangs de opleiding tot kinderyogadocent afgerond. Dat heeft me enorm geïnspireerd. Mijns inziens kan yoga ook, misschien wel juist, super veel brengen aan kinderen. Een kind is super leerbaar en nog flexibel in het kunnen ombuigen van gedachtepatronen. Als je een kind al jong lichaamsbewustzijn meegeeft en dingen leert zoals dat hij/zij goed is zoals hij is, legt dit een stevige basis voor het hele leven. Dit meekrijgen als kind, zou ervoor kunnen zorgen dat er nu minder volwassenen rennend naar yoga gaan omdat ze hun leven anders niet meer kunnen overzien. Daar ligt zoveel eerdere spanning aan ten grondslag, van stress tot vastgeroeste, negatieve gedachtepatronen over jezelf. De Westerse maatschappij vraagt veel, met name van wat gevoeligere mensen. Ik help vanuit mijn eigen ervaring graag om kinderen een fijne en stabiele basis mee te geven op een kindvriendelijke, speelse manier.”

Associeer jij yoga met het hindoeïsme?

“Niet bewust met de term hindoeïsme, maar zeker met de filosofie van dit geloof. Ik geloof in het voelen van compassie voor jezelf en de ander als kern van het leven. Wanneer je dit voelt, kan hier niets dan moois uitkomen voor de gehele wereld.Ik stel me dit altijd voor als een steentje die je in het water gooit, en waar dan cirkels omheen komen. Als je handelt vanuit kracht en liefde naar jezelf en de ander, zal dit zich om je heen verspreiden. Het leukste vind ik dan om eraan te denken dat al deze cirkels elkaar raken en zo de wereld mooier en fijner maken.”

Als je handelt vanuit kracht en liefde naar jezelf en de ander, zal dit zich om je heen verspreiden.

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Heb vooral geen verwachtingen van jezelf, leg jezelf niets op. Ervaar. Het heeft bij mij een hele tijd geduurd voordat ik los kon laten dat ik yoga ‘goed’ moest kunnen. Voor mij gaat yoga om het naar binnen keren, het ervaren van wat er is. Dit is alles wat je hoeft te doen en heeft niets te maken met of je de grond aan kunt raken met gestrekte benen. En daarbij… geniet van de ruimte die yoga je geeft!”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mailtje naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.