Yogapaspoort

Lotte: “Door yoga ben ik naar mijn hart gaan luisteren”

Yogapaspoort Lotte van Graas

Een maand nadat Lotte yoga ontdekte, vertrok ze naar India voor een hatha yoga opleiding. Daar leerde ze om beter naar haar hart te luisteren. Lotte: “Het voelt als mijn missie om mensen te inspireren om hun hart te volgen.”

Naam + leeftijd:

Lotte van Graas, 28 jaar

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Door een body balance les op de sportschool. Niet écht yoga, maar dat was voor mij het begin. De yoga facetten spraken me meteen aan; de vloeiende manier van bewegen in combinatie met bewust ademen. Tijdens andere sporten had ik nooit eerder écht bewust aandacht aan mijn adem geschonken. Wat een verrijking was dat! Na de les kocht ik een boek en ben ik thuis elke ochtend vijftien minuten gaan oefenen.  Een maand later was ik verkocht en ging ik naar een ashram in India voor een hatha yoga opleiding. Dat was een hele uitdaging, omdat ik nog maar net met yoga begonnen was.”

Welke yogasoort doe je en waarom?

“In mijn practice ben ik niet monogaam. Ik geniet van een uitdagende ashtanga of power les, terwijl ik op andere momenten juist yin yoga nodig heb. Daarin probeer ik steeds beter naar mijn lichaam te luisteren. Ik ga voor fysieke uitdaging als mijn lichaam daar zin in heeft en voor ontspanning als mijn hart dat aangeeft.”

Wat zijn je favoriete yogahoudingen?

“Ik ben dol op omgekeerde houdingen, zoals de hoofdstand en de handstand, die ik nu probeer te leren. Verder vind ik twists, zoals de zittende twist en de reclined twist, echt fantastisch. Ze maken de rug los en boosten je energie.”

Zonder overdrijven was ik de stijfste van de klas. Wat heb ik binnensmonds een potje lopen vloeken!

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Door yoga ben ik naar mijn hart gaan luisteren. Misschien klinkt het cliché, maar het is echt zo. Het voelt nu zelfs als mijn missie op aarde om mensen te inspireren om hun hart te volgen. Mijn hart vertelt me dat vanuit liefde leven belangrijk is. Angst kan het roer soms overnemen, maar door meer te voelen en minder te denken blijf ik ‘in tune’ met mezelf.”

“Mijn beste tip om je hart te volgen is: ‘Go with your gut feeling!’ Als je een keuze moet maken, wat is dan je eerste ingeving en wat vertelt je intuïtie je? De stem van je hart spreekt je toe via je intuïtie, probeer je daarvoor open te stellen. Als dat nog te ongrijpbaar is, luister dan naar goede, intuïtieve signalen van je lichaam. Misschien ervaar je een onderbuikgevoel of gaat je hart ergens sneller van kloppen.”

Associeer jij yoga met het hindoeïsme?

“Yoga komt weliswaar voort uit oosterse wijsheden,maar staat voor mij het los van religie. Yoga betekent union of verbinding en richt zich op eenwording van lichaam en geest met het goddelijke, het universum. Niet verbinding met één god of godsdienst maar verbinding met jezelf en alles wat er verder is.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Het maakt niet uit of je thuis oefent, in de sportschool of in een yogastudio, alleen of in een groep, met of zonder kleren: ‘Just get on the mat. Practice and play!’ Het liefst elke dag, al is het maar even. Maak je niet druk om je flexibiliteit, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik moet lachen als ik aan mijn tijd als baby-yogi in India terugdenk. Zonder overdrijven was ik de stijfste van de klas. Wat heb ik binnensmonds een potje lopen vloeken!”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mailtje naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply